- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Barbados se odriče britanske kraljice

© AP Photo / Alastair GrantBritanska kraljica Elizabeta Druga
Britanska kraljica Elizabeta Druga - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Barbados će na ceremoniji koja počinje u ponedeljak u ponoć inaugurisati Sandru Mejson kao svog prvog predsednika. Karipsko ostrvo će potom prekinuti veze sa Velikom Britanijom i odreći će se britanske kraljice kao suverena posle skoro 400 godina.
Parlament Barbadosa izglasao je prošlog meseca da kraljicu Elizabetu Drugu zameni budućom predsednicom Sandrom Mejson, što je omogućilo toj zemlji da konačno prestane da bude najstarija kolonija Britanske imperije.
Barbados je osvojio nezavisnost od Britanije 1966. godine, ali je zadržao kraljicu Elizabetu kao svog zvaničnog vladara

„Pošto je stekla nezavisnost pre više od pola veka, naša zemlja ne može da sumnja u svoju sposobnost samoupravljavanja. Došlo je vreme da u potpunosti ostavimo našu kolonijalnu prošlost iza nas“, rekla je Mejsonova za „En-Bi-Si njuz“ u septembru.

Sandra Mejson je trenutno na poziciju generalnog guvernera, kraljičinog predstavnika na Barbadosu.
Britanski princ Čarls, kraljičin nalsednik, došao je na Barbados kako bi prisustvovao proslavi obeležavanja 55. godišnjice od osnivanja Republike i odricanje od kraljice kao šefa države.
Princ od Velsa je izrazio nadu da će Velika Britanija i Barbados održati snažne odnose, naglašavajući postojanje povezanosti između dve zemlje, prenosi RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala