Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Upozorenje Amerike sa opasnom novinom: „Vuk samotnjak“ u kosovskoj mreži ekstremizma

© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija u Kosovskoj Mitrovici
Kosovska policija u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Upozorenje Stejt departmenta i ambasade SAD u Prištini o mogućem terorističkom napadu na Kosovu i Metohiji je normalno, s obzirom da je u pokrajini stvorena jaka džihadistička mreža. Novi moment u saopštenju je upozorenje na „vuka samotnjaka“ koji sprema teroristički napad van organizacija.
Međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji upozorile su svoje zaposlene da izbegavaju gužve i velike tržne centre u pokrajini, a iz ambasade SAD u Prištini još 22. novembra je stiglo obaveštenje Stejt departmenta da „terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo“.
Upozorenje Stejt departmenta je stiglo nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu, kada je u petak uveče ubijeno troje putnika u lokalnom autobusu.

Na Kosovu razvijena snažna mreža džihadista

S obzirom da se na Kosovu i Metohiji godinama, posebno od dolaska međunarodnih snaga, razvija jedna veoma snažna i dobro povezana mreža radikalnih islamista, džihadista i terorista koji su povezani sa sličnim organizacijama u regionu, sasvim je normalno da ambasada SAD i Stejt department izdaju upozorenje na mogućnost terorističkih napada, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.
Na Kosovu i Metohiji postoji kapacitet za terorističke napade, naglašava Drecun i ističe da pored snažne islamističke mreže u pokrajini ima takođe i velik broj povratnika džihadista sa ratišta, kao i pojedinaca koji su bili na tim ratištima, ali su se preko migrantskog talasa zadržali na KiM.

Upozorenje Stejt departmenta — „vuk samotnjak“ vreba na Kosovu

Slična upozorenja su svakako na mestu i ona su bila poprilično stereotipna u minulom periodu i u njima se nabrajaju mesta mogućih napada, dodaje naš sagovornik.

„Ali ovog puta se radi o upozorenju da je obaveštajnim delovanjem otkriven tzv ’vuk samotnjak‘, dakle, neko ko je indoktriniran radikalnom islamističkom ideologijom i spreman je da sâm, a ne kao pripadnik terorističke organizacije, preduzme određene napade i rečeno je da se to prati. Građani su upozoreni, pogotovo stranci, da ne idu na određena mesta koja su identifikovana kao moguća meta napada tog vuka samotnjaka.“

Na pitanje da li je na neki način upozorenje američke ambasade povezano sa terorističkim napadom u Glođanima koji se dogodio nekoliko dana po objavljivanju saopštenja, Drecun odgovara da u ovom trenutku nema informacija o izvršiocu napada i saznanja ko stoji iza njega.

Upozorenje Amerikancima i ostalima

Prema njegovim rečima, Stejt department izdaje takva saopštenja prvenstveno zbog građana SAD koji bi se mogli naći na mestima terorističkih napada.

„Naravno, kad se javno objavi takvo saopštenje, ono je dostupno svima koji bi eventualno mogli da budu ugroženi u slučaju terorističkog napada. Prvenstveno se odnosi na građane SAD, ali je javno dostupno i svima koje interesuje stav Stejt departmenta“, zaključio je Drecun.

Policija tzv. Kosova pored puta blizu Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
SRBIJA
Amerika upozorava na mogućnost terorističkih napada na Balkanu, pominje se nekoliko lokacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala