- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Budućnost međunarodnih odnosa: Kako će izgledati „tehnološka diplomatija“

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVirtuelna realnost na štandu MIA "Rusija sevodnja" na "Ekspoforumu"
Virtuelna realnost na štandu MIA Rusija sevodnja na Ekspoforumu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Dobijanje vize ili državljanstva moći da se obavi bez ličnog prisustva, kao i sastanak visokih državnih zvaničnika – tako bi delimično mogla da izgleda „tehnološka diplomatija“ koja ima uporište u metaverzumu, odnosno virtuelnoj stvarnosti, gde će već sledeće godine biti otvorena digitalna ambasada Barbadosa.
Ostrvska država Barbados otvoriće digitalnu ambasadu u virutelnoj realnosti u januaru. Ambasada će se nalaziti u „Decentralendu“, platformi virtuelne stvarnosti zasnovanoj na blokčejn tehnologiji eterijum, koja omogućava postojanje istoimene kriptovalute.
Vlada te države projekat je opisala kao oblik „tehnološke diplomatije“ koja bi mogla da „otvori vrata za dalju kulturnu razmenu s drugim nacijama“. Pritom, neće da se zaustavi tu. Ona uveliko planira korake i za druge platforme virtuelne realnosti.

„Tehnološka diplomatija“ u metaverzumu

Iako otvaranje digitalne ambasade zvuči revolucionarno, urednik internet portala RTS-a Zoran Stanojević predočava da je taj potez isključivo marketinški, jer je uspostavljanje metaverzuma kao platforme i dalje godinama daleko.
„Ipak, poznato je da onaj ko je prvi dobija veliku pažnju. Barbados je ovim potezom hteo da poruči svima da oni prepoznaju digitalnu tehnologiju, šta će u budućnosti da se dešava, da smatraju da su napredna država po tom pitanju i šalju poruku ostalima da, ako razmišljaju o nečemu što ima veze s digitalizacijom, imaju Barbados u vidu“, pojašnjava Stanojević.
CC0 / Pixabay / Prognoze su da će sve „ozbiljne“ države eventualno da pristupe metaverzumu.
Digitalizacija - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Prognoze su da će sve „ozbiljne“ države eventualno da pristupe metaverzumu.
A „tehnološka diplomatija“ je neminovnost čiji model funkcionisanja nije lako predvideti, kao što je to bio slučaj i s društvenim mrežama.
„U praktičnom smislu, diplomatija će u konzularnom delu strašno napredovati, a napredovaće i zbog činjenice da ljudi mogu da komuniciraju direktno, bez fizičkog susretanja. Činjenica da možemo da zakazujemo ‘onlajn’ sastanke umanjuje potrebu za diplomatskim predstavništvom na način na koji to imamo danas“, prognozira Stanojević za „Sputnjik“.
Onog trenutka kada u virtuelnoj realnosti bude bilo birača, tamo će se pojaviti i političari, ocenjuje Stanojević, koji smatra da će sve „ozbiljne“ države da pristupe metaverzumu.

Šansa i za Srbiju

Stručnjak za medije i nove tehnologije dr um. Mirko Stojković napominje da se digitalna transformacija ne odnosi samo na diplomatiju i pojašnjava da će čitav realan svet vremenom da se preseli u digitalni, koji će da obriše razliku između ideja virtuelne i „regularne“ stvarnosti.
„Vremenom će nestati potreba da se naglašava da je nešto virtuelno, da je to meta. Sve to biće najnormalniji deo stvarnosti, jer ćemo mi sa svim svojim navikama i obavezama biti preseljeni u taj novi svet. Svi aspekti ljudskog života će se naći i tamo. To je deo ogromne digitalne transformacije. Ako je ne budemo svesni možemo da nastradamo“, upozorava Stojković.
Društvene mreže - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
SVET
Prva država otvara ambasadu u metaverzumu
Virtuelni svet - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Podkast
Metaverzum – šta nam donosi novi virtuelni svet? | Tehnogram
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala