Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Da smo pomenuli formiranje velike Srbije, obesili bi me

© Tanjug / ZORAN ZESTICBorut Pahor i Aleksandar Vučić
Borut Pahor i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom. Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da je sa Pahorom razgovarao o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije i drugim temama od interesa za dve strane.
„Ovaj susret je još jedna potvrda sadržajnog, intenzivnog dijaloga. Mislimo da imamo veoma dobre odnose sa Slovenijom. Kao primer za saradnju je, što smo naglasili u razgovoru, činjenica da smo pre 10 godina imali trgovinsku razmenu u vrednosti od 572 miliona evra, a danas je gotovo udvostručena na 1,2 milijardu evra. Naravno ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će takva trgovinska razmena samo da raste“, istakao je Vučić.
Predsednik Srbije je dodao da očekuje da će se u narednom periodu odrediti termin za održavanje šeste sednice dve vlade u Sloveniji.
Na pitanje o tome da li je sa Pahorom razgovarao o tome zašto EU ćuti na izjave albanskih zvaničnika o formiranju Velike Albanije, Vučić je kazao da bi Briselu trebao minut i po da reaguje na ovakve izjave, ali reakcije ne stižu.
Vučić je naveo da kada bi se pomenulo formiranje velike Srbije, EU bi odmah reagovala.
"Da smo jednom pomenuli formiranje velike Srbije, obesili bi me u Briselu, ali kada se pominje velika Albanija, to je u redu, to je samo usput, kaže Vučić.

Pahor: Zabrinut sam zbog situacije u zemljama Zapadnog Balakana /foto/

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu da ne može da ne bude zabrinut za situaciju u zemljama Zapadnog Balkana, gde se, kaže, produbljava nepoverenje među liderima što je pretnja miru i bezbednosti na ovim prostorima.
Pahor je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem odgovarajući na pitanje slovenačkih medija kako to da Brisel ne vidi pretnje po mir i bezbednost na ovim prostorima.
Pahor je rekao da će lično učiniti sve da se proces priključenja zemalja Zapadnog Balkana nastavi i ubrza.
„Ne mogu da ne budem zabrinutiji kada se lično mnogo bavim ovim prostorom i kada sa svim liderima imam dobre odnose, koji mi omogućavaju da sagledam veoma objektivno situaciju. Na bilateralnom i multilateralnom nivou poslednjih godina je došlo do produbljivanja nepoverenja, što je direktna pretnja miru i bezbednosti“, rekao je Pahor.
Kao neko ko je 30 godina mogao da prati razvoj situacije u regionu i 15 godina u Evropskoj uniji učiniće, ističe, sve da se Evropska unija ozbiljnije suprotstavi svim opasnostima na ovom području.
„Učiniću sve što je u mojoj moći da se taj proces priključenja nastavi ne samo kada je reč o pitanjima reformi, bilateralnim i multilateralnim odnosima... Jer ovde nije pitanje kvaliteta života, već o pretnji miru i bezbednosti u regionu“, naveo je Pahor.

Vučić: „Svaki razgovor je jedan kamen u kući mira u regionu“

Jedna od tema razgovora bila je i regionalna stabilnosti.
„Govorili smo i o situaciji na Kosovu i Metohiji, našim odnosima, dijalogu u Briselu i problemima sa kojima se suočavamo trudeći se da se sačuvamo mir i stabilnost. Istakao sam značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo“, naglasio je Vučić.
Upoznao je, kakao je dodao, Pahora i sa elementima inicijative „Otvoreni Balkan“ i sa dobrim posledicama koje ta inicijativa donosi za zemlje učesnice.
Vučić je podsetio da je Slovenija sedma zemlja po broju vojnika koje ima u sastavu Kfora, navodeći da Srbija želi još bližu saradnju sa međunarodnom vojnom misijom na Kosovu i Metohiji, koja ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira.
„Naša saradnja i dobra komunikacija od vitalnog je interesa za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji, u ovom slučaju za srpsko pre svega. Jedan deo slovenačkog kontingenta učestvuje u čuvanju manastira Visoki Dečani što je od posebnog značaja za nas“, zaključio je Vučić, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala