- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srpsko nacionalno jelo prvi put u Zemlji izlazećeg sunca: Mućkalica u japanskom supermarketu

© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan MilenkovićPakovanje gotove hrane "Srpska mućkalica" u Japanu
Pakovanje gotove hrane Srpska mućkalica u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Zahvaljujući grupi japanskih entuzijasta, zaljubljenika u Srbiju, srpska mućkalica pojaviće se u japanskim supermarketima i putem internet prodaje od 3. decembra. Ovo je prvi put da se jedno srpsko nacionalno jelo prodaje na odelenjima gotove hrane u Zemlji izlazećeg sunca, a povod je značajan - 140 godina prijateljskih odnosa Srbije i Japana.
Kako za Sputnjik kaže dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Tokija Dragan Milenković, srpsku mućkalicu u instant obliku osmislila je grupa od četiri japanska državljanina koji vole Srbiju, njenu istoriju i kulturu i koji su napravili neku vrstu pokreta pod nazivom MY SERBIA (Moja Srbija) putem kojeg promovišu našu zemlju.

Srpska mućkalica u japanskim prodavnicama

Autor i pokretač ovog projekta je Akiko Koga, umetnički fotograf koja je više puta boravila u našoj zemlji, a u Japanu je Srbiju promovisala na izložbama sopstvenih fotografija, ali i tekstova i predmeta koji govore o srpskoj kulturi.
„Tokom leta 2021. ona je organizovala dve uzložbe u Tokiju, od kojih je jedna bila posvećena nedavno preminulom slikaru Milanu Tucoviću, a druga je vezana za njenu posetu knjižari Geca Kon u Knez Mihajlovoj ulici. U projekat su uključeni i Ćihaja Ojaizu, Tijana Nagato i Tijana Kavašima, mladi ljudi koji ili imaju sprsko poreklo ili su u Srbiji proveli neko vreme i dolaze povremeno, pa su odlučili da nešto urade i na polju hrane. Ja za ovu ideju znam od prošle godine, malo sam i pomogao informacijama o instant hrani koja je u ponudi u našim prodavnicama i mislim da je ovaj potez sa srpskom mućkalicom uistinu nešto na čemu im treba čestitati. Naime, Japan je zemlja koja je zaista daleko kada je u pitanju naša hrana i ovo predstavlja jedan od naših neverovatnih prodora u tom smislu“, navodi Milenković.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan MilenkovićTim MY SERBIA - Akiko Koga, Tijana Nagato, Ćihaja Ojaizu i Tijana Kavašima.
Tim MY SERBIA - Akiko Koga, Tijana Nagato, Ćihaja Ojaizu i Tijana Kavašima.  - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Tim MY SERBIA - Akiko Koga, Tijana Nagato, Ćihaja Ojaizu i Tijana Kavašima.
Naš sagovornik pojašnjava da osim malina koje su jako popularne i vina, srpske hrane u japanskim prodavnicama nema.
„U Tokiju nema ni srpskih restorana. Postoji samo jedan koji bismo mogli nazvati restoran po potrebi. Naime, gospođa Noriko Hašimoto vlasnica je kompanije koja ima srpski naziv „Domaća“ i kada je u našoj ambasadi neki skup ili događaj ona je ta koja organizuje ishranu. Ali, osim toga srpsku hranu u japanskim restoranima ili supermarketima je nemoguće naći“, ističe Milenković.

Zašto Japanci obožavaju mućkalicu

Na pitanje zašto je izbor pao baš na mućkalicu, a ne na neko drugo jelo po kome je Srbija poznata, naš sagovornik kaže da je prema njegovim saznanjima to omiljena hrana brojnih stranaca koji posećuju našu zemlju, a posebno je vole Japanci.
„Ona predstavlja spoj raznih ukusa koji su im bliski i koje vole, kombinacije mesa i dosta različitog povrća. To je jelo bogato ukusima uz koje upoznaju više aspekata naše hrane. Takođe, u svim japanskim turističkim vodičima koji predstavljaju ovaj deo Evrope obavezno prvo jelo je mućkalica, pa se i Akiko Koga, nakon što je dobila informacije o instant hrani koja je u ponudi u našim prodavnicama, odlučila za nju. Inače, meni se čini da mućkalica u Srbiji zapravo i ne postoji kao gotov obrok koji bi se mogao kupiti u radnji“, navodi Milenković.

Japanska čestitka Srbiji

Mućkalicu je, na inicijativu grupe MY SERBIA i uz pomoć ambasade Srbije u Tokiju, proizvela kompanija Macubara fuds iz grada Fukuoka i za sada je ovo jelo u pakovanju za jednu osobu. Samo pakovanje atraktivno je dizajnirano, a pored japanskog teksta naziv jela ispisan je i ćirilicom i latinicom.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan MilenkovićPozdrav Srbiji od kompanije "Macubara fuds" koja je proizvela "Srpsku mućkalicu".
Pozdrav Srbiji od kompanije Macubara fuds koja je proizvela Srpsku mućkalicu. - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pozdrav Srbiji od kompanije "Macubara fuds" koja je proizvela "Srpsku mućkalicu".
Milenković navodi da je na pakovanju naznačeno da se ovo jelo „od paprika sa svinjskim mesom“ promoviše u čast 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i Srbije.
„Diplomatski odnosi uspostavljeni su razmenom zvaničnih pisama srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Mucuhitoa (posmrtno Meiđi) i ovaj jubilej će naredne godine biti obeležen nizom događaja, a u Beograd će idućeg oktobra doći brojne delegacije iz Japana. Tako da je ovo zapravo neka vrsta prve zvanične čestitke koja nam je tim povodom došla sa japanske strane, od ovih mladih entuzijasta koji vole Srbiju, koji se nadaju da će ovaj njihov potez još više učvrstiti prijateljske odnose dveju zemalja. Ja se nadam da ćemo i mi njima nečim čestitati“, kaže Dragan Milenković.
U projekat MY SERBIA, pored Akiko Koge, uključeno je još troje mladih ljudi, a za dolazak srpske mućkalice u japanske prodavnice najzaslužnija je Tijana Nagato, koja je osmislila recept za ovo jelo. Rođena u Beogradu, a u Japanu živi 20 godina i na svom jutjub kanalu govori o srpskoj hrani.
Tijana Kavašima iz Tokija, još jedna članica ove ekipe mladih zaljubljenika u Srbiju, na nedavnim Olimpijskim igrama došla je u centar pažnje svetske javnosti tako što je pomogla takmičaru sa Jamajke, Hensleu Parčmentu, da dođe do zlatne medalje. On je, naime, krenuo na polufinalnu trku na sto metara s preponama, ali je seo u pogrešan autobus. Kako je to prekasno shvatio, a kod sebe nije imao novca, u pomoć mu je pritekla Tijana - pozajmila mu je novac i uputila ga na taksi. Posle pobede u finalu sportista je potražio dobročiniteljku, vratio joj dug i doneo poklone.
Ćihaja Ojaizu je studirao u Beogradu, a nedavno se sa porodicom iz Tokija preselio u Srbiju. I on ima jutjub kanal na kome govori o lepotama prirode u Srbiji i predstavlja Srbe Japancima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala