- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici istražili opasna svojstva srebra koja utiču na zemlju

© PixabayNjiva
Njiva - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Antibakterijska svojstva srebra nisu uvek korisna. Kada se nađu u zemlji nano čestice te supstance mogu da ubiju korisne mikroorganizme i da negativno utiču na kvalitet hrane.
Naučnici Južnog federalnog univerziteta (JFU) u Rusiji su istraživali uticaj nano čestica srebra na zemlju i odredili normu njihove koncentracije u zemlji crnici. Prema rečima eksperata, nigde u svetu nisu razrađeni ovi pokazatelji. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu „Biljke“ („Plants“).
Nano čestice srebra imaju antibakterijska svojstva pa ih koriste u mnogim granama, na primer, u prehrambenoj i tekstilnoj industriji i medicini. Međutim, zbog tih osobina one mogu biti i otrovne kada se nađu u zemlji. To može nastati i tokom proizvodnje, korišćenja ili recikliranja proizvoda. Negativni uticaj nano čestica srebra na zemlju praktično nije ni izučen, rekli su naučnici.
Eksperti JFU su izučili uticaj nano čestica srebra na zemlju pomoću metoda biotestiranja. Oni su istraživali posledice zagađivanja crnice, kao jedne od najplodnijih na svetu. Njen sastav direktno utiče na bezbednost proizvoda, koju koriste stanovnici Rusije. Kada se ove čestice nađu u organizmu čoveka one u određenoj koncentraciji mogu narušiti metabolizam, objasnili su naučnici.

„Mi smo ustanovili da što je veća zagađenost zemlje nano česticama srebra to se značajnije smanjuje plodnost te zemlje. Mada, neočekivano je otkriveno da efekat trovanja ne zavisi od broja čestica srebra: i nano i mikro čestice srebra su pokazale sličan negativni uticaj. Dok za druge teške metale, kao što su bakar, cink, hrom, nikl, nano čestice (1-100 nanometara) su bile toksičnije od mikro čestica (0,1-100 mikro metara)", rekao je Sergej Kolesnikov, šef Odeljenja za ekologiju i prirodu Južnog federalnog univerziteta.

Tokom istraživanja naučnici su prvi put ustanovili ekološki bezopasnu koncentraciju srebra u crnici na jugu Rusije - 4,4 miligrama po kilogramu. To će pomoći da se odrede norme i za druge geografske zone. Prema rečima naučnika, trenutno na svetu ne postoje slični podaci.
Još jedan važan rezultat istraživanja je i činjenica što toksična dejstva srebra se u najvećoj meri pojavljuju tokom prvog meseca od trenutka zagađenja. Zatim se ekološke funkcije zemlje postepeno obnavljaju.
Naučnici planiraju i da odrede i testiraju mogućnosti za oporavak zagađene zemlje.
Laborant u kliničko-dijagnostičkoj laboratoriji poliklinike tokom analize krvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
RUSIJA
Ruski naučnici napravili novi materijal za zaštitu od radijacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala