Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Rosotrudničestvo“ odlikovalo predsednika Balkanske biciklističke unije zbog hrabrog gesta

CC BY-SA 4.0 / cropped photo/Sport World Wide / Vladimir Kuvalja
Vladimir Kuvalja - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Ukazom Federalne agencije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju (Rossotrudničestvo) od 20. novembra 2021. godine, predsednik Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja odlikovan je počasnim znakom „Za prijateljstvo i saradnju“.
Kao direktor Svetskog prvenstva UCI GranFondo u biciklizmu, održanog od 6. do 10. oktobra ove godine u Istočnom Sarajevu, Vladimir Kuvalja je nakon pobede ruske biciklistkinje Marine Letajeve doneo odluku da se pusti himna Ruske Federacije, uprkos sankcijama koje je Svetska antidoping agencija uvela protiv ruskog sporta.
Svoju odluku obrazlaže principima sportske etike. Prema njegovim rečima, najviša nagrada za pobednika takmičenja je prilika da na najvišem stepeniku postolja sluša himnu i vidi zastavu svoje države. Kuvalja je izjavio da voli Rusiju i da su sankcije protiv ruskog sporta uvedene ,,na osnovu nesportskih kriterijuma".
Uprkos pretnjama da će organizacije na čijem je čelu ostati bez licence za organizaciju međunarodnih događaja, Vladimir Kuvalja odbio je predlog Međunarodne biciklističke federacije (UCI) da se izvini za svoj postupak.
Vladimir Kuvalja danas je posetio Ruski dom u Beogradu (Predstavništvo Rosotruničestva u Srbiji). Zaposleni su mu izrazili iskrenu zahvalnost na hrabrom gestu i velikoj podršci ruskom sportu. Zvanično uručenje nagrade biće održano decembra ove godine, kada odlikovanje bude dostavljeno u Srbiju.
Vladimir Kuvalja je jugoslovenski i bosanski biciklista, sportski menadžer, prvak Jugoslavije u biciklizmu 1993., 1994. i 1996. godine. Prvak Bosne i Hercegovine 2012. godine. Od 2016. godine predsednik Balkanske biciklističke unije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala