- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Od sutra u Beču nova runda nuklearnih pregovora s Iranom

© AP Photo / HASAN SARBAKHSHIANNuklearno postrojenje Netanc u Iranu
Nuklearno postrojenje Netanc u Iranu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Svetske sile i Iran vraćaju se sutra u Beč u pokušaju da se spase nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali malo njih očekuje napredak, jer se atomske aktivnosti Teherana nastavljaju u očiglednom pokušaju da se stekne povoljnija pregovaračka pozicija, navodi Rojters.
Diplomate upozoravaju da ističe vreme za oživljavanje nuklearnog sporazuma od kojeg je bivši predsednik SAD Donald Tramp odustao 2018. godine i tom odlukom naljutio Iran i neprijatno iznenadio ostale države koje učestvuju u pregovorima - Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Nemačku i Rusiju.
Od aprila do juna održano je šest rundi indirektnih pregovora, a novi krug počinje nakon pauze izazvane izborom novog iranskog predsednika Ebrahima Raisija, konzervativnog muslimanskog verskog lidera.
Novi pregovarački tim Teherana izneo je zahteve koje američke i evropske diplomate smatraju nerealnim, jer se insistira na tome da se odbace sve sankcije SAD i EU uvedene od 2017. godine, uključujući i one koje nisu povezane sa nuklearnim programom, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala