- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Naučnici otkrivaju koje voće je najradioaktivnije

© Foto : PixabayBanane u supermarketu
Banane u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Banane su omiljeno voće, ali ono što mnogi ne znaju jeste da sadrže radioaktivni elemenat, objavili su naučnici sa Univerziteta za aeronautiku i astronautiku u Pekingu Čen Sjaotan i Lao Ce. Međutim, ta doza radijacije nije opasna po zdravlje.
Prema rečima istraživača, osim običnog kalijuma, koji je veoma važan za organizam, ovo voće sadrži i njegov izotop, kalijum-40, izvor jonizujućeg zračenja koje negativno utiče na zdravlje. On se ne nalazi samo u bananama, nego u brojnom voću.
Međutim, sadržaj kalijuma-40 u bananama je poput prašine, uveravaju naučnici.
„Doza zračenja od jedenja jedne banane je oko 0,0778 mikrosiverta. To je zanemarljivo. Poređenja radi, kompjuterizovana tomografija grudnog koša je ekvivalentna jedenju 70.000 banana“, ističe se u članku.
Naučnici povremeno koriste takozvani „ekvivalent banane“ kako bi izmerili radioaktivnost nekog izvora. Na primer, maksimalno dozvoljeni uticaj nuklearnih elektrana proporcionalan je potrošnji 2.500 banana godišnje, dok bi smrtna doza bila oko 35 miliona banana.
Ističe se da metabolizam kontroliše sadržaj kalijuma u organizmu. Čak i ako jedete mnogo banana, višak kalijuma će biti izbačen iz tela, stoga nema razloga za brigu.
Stručnjaci podsećaju da radioaktivno zračenje okružuje čoveka sa svih strana, posebno prilikom rendgenskih pregleda i kompjuterizovane tomografije, a takođe prilikom pušenja: polonijum-210 i olovo-210 koji se nalaze u duvanu mnogo su opasniji od banana.
Devojka pokazuje znak srca - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
DRUŠTVO
Ruski nutricionista: Jedanaest proizvoda korisnih za srce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala