- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Katanac na pravoslavnu crkvu I Sputnjik intervju

© Foto : Sputnjiku ustupio Srđan JablanovićU ovom hramu pod upravom pomesne Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke neprekidno se služi od novembra 1924. godine.
U ovom hramu pod upravom pomesne Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke neprekidno se služi od novembra 1924. godine.  - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Najposećenijoj pravoslavnoj crkvi u glavnom gradu Češke preti katanac. Kome i zašto smeta pravoslavna crkva pitamo Milutina Ilića, savetnika za Balkan u partiji „Sloboda i direktna demokratija“ koja se u parlamentu Češke bori da ta zemlja, pritisnuta spoljnim uticajima, ostane nezavisna.
Uprava groblja na kome je crkva sa kriptom i kostima srpskih zarobljenika u Prvom svetskom ratu tvrdi da službama prisustvuje previše ljudi, da sveće oštećuju freske, a smeta i razglas sa koga se čuje liturgija.
Milutin Ilić za Sputnjik objašnjava ko zapravo smeta, da li su Srbi samo kolateralna šteta u borbi između Istoka i Zapada i kako se Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke bori sa ovim problemom.
Razgovaramo o formiranju nove Vlade Češke podle nedavno održanih parlamentarnih izbora.
Milutin Ilić je i jedan od glavnih organizatora protesta kojima se građanima Češke skreće pažnja da je Kosovo deo Srbije.
Pitamo ga koliko je prosečan Čeh toga svestan i da li od članice EU i NATO-a u budućnosti možemo da očekujemo promenu stava po pitanju Kosova i Metohije.
Pitamo ga u kojoj meri diplomatske aktivnosti Srbije u toj zemlji, ali i pojedinaca utiču na put Srbije ka evrointegracijama.
Sputnjik intervju, Milutin Ilić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala