- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belogorski manastir – Uralska Sveta gora

© Foto : Jutjub / Skrinšot / Navigator UralBelogorski manastir na Uralu
Belogorski manastir na Uralu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Belogorski muški manastir nalazi se na obodu Bele planine koja je deo Uralskih planina. To je najveći manastir i duhovni centar Permskog kraja koji nazivaju „Uralska Sveta gora“. Godišnje manastir poseti preko 100.000 ljudi, kako hodočasnika, tako i turista.
Manastir je dobio naziv po planini Beloj na kojoj se dugo zadržava sneg. U zimskom periodu manastir se stapa sa belinom pejzaža.
Godine 1891. u znak sećanja na „čudesno izbavljenje carevića Nikolaja od opasnosti u Japanu“c na Beloj planini je podignut krst, u narodu prozvan Carski, visine 10,65 metara.
Zatim se javila ideja o gradnji manastira. Mesto buduće gradnje osveštano je 1893. godine. Međutim, tri godine nakon izgradnje crkve, 1897. godine progutao je požar, jer je bila napravljena od drveta.
Godine 1902. na Beloj planini položen je kamen temeljac za novu crkvu. Ogroman hram je dugo građen da bi otvorio vrata za vernike 1917. godine. Nakon dolaska boljševika na vlast došlo je teško vreme i za crkvu, pa je manastir zatvoren 1923. Crkva je povratila svoju imovinu nakon pada komunističke vlasti, a devedesetih je započeta obnova manastira koji danas pleni svojom lepotom.
Hram Oružanih snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2020
Na Uralu se pravi najveći pravoslavni hram na svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala