- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Predsednica Gruzije ga osudila zbog odlaska u Rusiju, a on joj pokazao kako se brane boje države

© Foto : FIBAKošarkaš iz Gruzije Tornike Šengelija
Košarkaš iz Gruzije Tornike Šengelija - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Tornike Šengelija, dugogodišnji reprezentativac Gruzije, pre godinu i po dana našao se na udaru predsednice ove države Salome Zurabišvili zbog potpisivanja višegodišnjeg ugovora sa moskovskim CSKA, a u petak 26. novembra 2021. pokazao je kako se brane boje svoje države.
Šengelija je jedan od najboljih krilnih košarkaša Evrope i ne propušta šansu da nosi dres reprezentacije, međutim, pre godinu i po dana trpeo je velike pritiske zbog odluke da pređe u CSKA.
Zbog dugogodišnjeg sukoba u kojem se nalaze Gruzija i Rusija, potez Šengelija nije naišao na odobrenje Gruzina, te je ova sportska odluka – prelazak iz jednog u drugi klub – stigla i do predsednice Salome Zurabišvili.

„Za mene, kao predsednicu Gruzije, neprihvatljivo je da kapiten košarkaške reprezentacije pređe u CSKA iz Moskve“, izjavila je u julu 2020. Zurabišvili.

Toko se tada pravdao da prelazi u jedan od najboljih, ako ne i najbolji klub u Evroligi i da mu se odnos prema reprezentativnom dresu neće promeniti.
Da je čovek od reči, a i da je više od toga, pokazao je tako što je u četvrtak igrao utakmicu za CSKA u Evroligi, a u petak je nosio dres Gruzije protiv Ukrajine.
Za manje od 24 sata Šengelija je odigrao dve utakmice, a koliko mu znači predstavljanje svoje države pokazao je emotivnom reakcijom na kraju duela.
Poznato je da košarkaši koji su nosioci u Evroligi, kao što je Šengelija u CSKA, nisu u mogućnosti da igraju kvalifikacije za Svetsko ili Evropsko prvenstvo, ali Toko je pokazao da ništa nije nemoguće.
„Motivisan sam kao što sam bio i kao dete. Moj prvi san je bio da zaigram za nacionalni tim, a zatim u NBA. To je motivacija koja me je držala i nije se ni trunku promenila“, rekao je Šengelija posle utakmice.
Gruzin je predvodio selekciju do pobede protiv Ukrajine sa 16 poena, 13 skokova i tri asistencije, čime je još jednom pokazao vrhunski kvalitet.
Ne samo da je pokazao kvalitet, već i privrženost državi koju su mnogi doveli u pitanje kada je potpisao za CSKA. Ovim potezom, da zaigra za nacionalni tim posle manje od 24 sata, zapušio je usta mnogim kritičarima.
Nastavljen „teror“ FIBA – žrtva je ponovo ista
Rusija igra po notama Srbina – pregažena Italija na startu kvalifikacija!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala