- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski „kamen–špijun“: Novi lukavi robot za praćenje neprijatelja /video/

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaVojnik gleda kroz dvogled na vojnoj vežbi na poligonu u blizini granice sa Litvanijom
Vojnik gleda kroz dvogled na vojnoj vežbi na poligonu u blizini granice sa Litvanijom - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Kadeti vazduhoplovne akademije iz Voronježa napravili su „špijunski kamen“ – robotizovani sistem za praćenje neprijatelja, posebno koristan u ratnim uslovima, prenosi televizija „Zvezda“.

Lukavi gusenični kamen se prikrada po zemlji, a sposoban je i da bez ikakvog pomeranja ostane u režimu mirovanja gotovo 24 sata, ističe se u prilogu „Zvezde“.

Kada se aktivira signal senzora, kamen „oživljava“. Operater je udaljen dva kilometra. Sve se prebacuje u štab, dodaje televizija.

Prema navodima televizije, zahvaljujući kamuflaži i sposobnosti da menja položaj, kamen-špijun može dobro da dođe u rovovskom ratu.

Kada snajperisti pogode sve mete u okolini i neprijatelj prati bukvalno svaku neravninu, korisno je poslati dobro kamufliranog robota da prati situaciju, a ne čoveka, javlja televizija.
Kako se precizira, špijunski kamen je u Rusiji napravljen pod rukovodstvom Naučno-tehnočkog komiteta Glavne uprave za borbenu obuku Oružanih snaga.
Ideja ovog robotizovanog sistema za posmatranje potiče iz Sirije. Naučni rukovodilac voronjeških kadeta je preuzeo ideju iz te zemlje.
U ruskim Oružanim snagama nema pandana ovom špijunskom sredstvu, podseća „Zvezda“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala