- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi put u svetu: Sibirski hirurzi uspešno ugradili proteze na svim psećim šapama /foto, video/

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaProteze ugrađene na svim šapama psa
Proteze ugrađene na svim šapama psa - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
U Novosibirsku su prvi put u svetu postavljene proteze psu na svim šapama, saopštio je lekar klinike „Best“ Sergej Gorškov.
On je precizirao da su novosibirski hirurzi operisali lutalicu iz Krasnodara Moniku, koja je prošle zime pronađena u šumi sa odsečenim šapama.
U lokalnim veterinarskim klinikama volonterima je predloženo da je uspavaju, ali su odlučili da se bore za njen život i kontaktirali su novosibirsku kliniku, gde su već radili slične operacije na mačkama. Monika je tada mogla samo da puzi.

„Prvi smo izveli takve operacije na mačkama, ali je 10 puta teže izvesti je na psu, jer je teži oko 17 kilograma i nestandardne je veličine – u pitanju je mešanac jazavičara sa krivim šapama i isprva nije bilo jasno kako mu postaviti protezu“, rekao je Gorškov.

Kako je objasnio, psu je u početku mogla da se stavi proteza samo na jednu šapu, a ostale tri proteze nisu odgovarale i morale su da budu prepravljene.
Pre dve nedelje uspešno je obavljena druga operacija i vremenom će se pas najverovatnije prilagoditi protezama, istakao je lekar.
Prema njegovim rečima, na kraju su uz pomoć specijalnog programa napravljene individualne proteze koje su odštampane na 3D printeru i stavljen im je poseban premaz koji omogućava da kost bude stabilno pričvršćena za protezu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala