Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Preminuo Milutin Mrkonjić

© Sputnik / Alekseй NikolьskiйMilutin Mrkonjić
Milutin Mrkonjić - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Milutin Mrkonjić preminuo je u 80. godini posle duže bolesti u Beogradu. To je potvrdio predsednik SPS Ivica Dačić
„Otišao je najveći među nama. Legenda Socijalističke partije Srbije i cele Srbije. Počasni predsednik Milutin Mrkonjić, nas drug i politički otac, nas Mrka. Hvala Ti za sve, počivaj u miru“, napisao je Dačić na Instagramu.
Mrkonjić je nedavno hospitalizovan zbog srčanih problema u Institutu Dedinje, a njegovo stanje kasnije se pogoršalo.
Rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu na katedri za puteve, aerodrome i železnice.
Više od 45 godina je radio na realizaciji najznačajnijih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture u mnogim zemljama sveta, Jugoslaviji i Srbiji: pruge Beograd-Bar, putnih koridora 10 i 11, mostova „Beška“ i „Žeželj“.
Prvi je direktor „Saobraćajnog instituta CIP“, koji je u periodu njegovog rukovođenja, sve do 2001. godine, postao najznačajnija istraživačka, razvojna, inženjerska i projektantska kuća u Jugoslaviji i u ovom delu Evrope, sa najvećim državnim priznanjem – Nagradom AVNOJ-a.
Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.
Bio je član Centralnog komiteta SKJ.
Počasni je predsednik SPS, bio je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije, potpredsednik i član Predsedništva stranke.
Od 2000. godine bio je poslanik Veća republika u Saveznoj skupštini SRJ, a zatim i državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Od 2006. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i potpredsednik Skupštine.
Od 2008-2012. godine bio je ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, a od jula 2012. do avgusta 2013. ministar saobraćaja.
Od aprila 2014. poslanik je u Skupštine Srbije.
Dobitnik je mnogih državnih, društvenih i profesionalnih priznanja – Ordena zasluga za Saveznu Republiku Jugoslaviju prvog stepena, Medalje rada, Ordena rada sa srebrnim vencem, Ordena rada sa zlatnim vencem i drugih, objavljeno je na sajtu SPS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala