- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nariškin: Amerika pokušava da podstakne Kijev da rasplamsa sukob u Donbasu – preko leđa Moskve

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaDirektor Spoljno-obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin
Direktor Spoljno-obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Iza tvrdnji da se Rusija navodno sprema na invaziju na Ukrajinu stoji želja Vašingtona da gurne Kijev u napad na Donbas i rasplamsa konflikt u tom delu Ukrajine, izjavio je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.

„Cilj SAD je da poguraju tako slabo kontrolisanu kijevsku vlast, da raspale taj sukob koji se odvija na istoku Ukrajine. Pritom je Ukrajina za Sjedinjene Američke Države potrošni materijal u svemu, u celoj toj priči“, objasnio je Nariškin na televiziji „Rusija 1“.

U tom kontekstu, Rusija mora da zadrži pribranost i ojača svoju odbranu, dodao je.
„Moram da umirim sve – neće se dogoditi ništa slično“, rekao je Nariškin povodom navoda američke strane o tome da se Moskva „sprema da napadne Ukrajinu“ u narednim nedeljama.
Prema njegovim rečima, tvrdnje o navodnoj invaziji su zlonamerna propagandna akcija američkog Stejt departmenta.

„Stejt department pumpa tim dezinformacijama i lažima svoje saveznike, rukovodioce medija i američkih politoloških centara kako bi umnožavali tu laž. I oko te priče su stvorili prilično veliku famu“, istakao je šef ruskih obaveštajaca.

U poslednje vreme su na Zapadu i u Ukrajini sve češće izjave o „mogućoj ruskoj invaziji“ na ukrajinsku teritoriju. Prema navodima američke agencije Blumberg, obaveštajna služba SAD smatra da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu početkom 2022. godine. Napad bi, navodno, mogao da ide iz tri pravca, između ostalog, i sa teritorije Belorusije. Agencija je kasnije pisala da su pripreme Rusije za „napad“ na Ukrajinu stigle i do Kamčatke gde su navodno prebačene snage u slučaju da izbije globalni rat.
S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je medijske navode na temu napada na Ukrajinu, ukazujući da mnoge američke medije koriste kao kanal za informativnu kampanju protiv Rusije. On je, takođe, rekao i da veliki broj članaka u zapadnim medijima na ovu temu sugeriše da su moguće provokacije i da se tenzija diže veštački.
Reagovao je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je ukazao da kijevski režim nastoji da sebe prikaže kao žrtvu ruske agresije.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
RUSIJA
„Ko će koga napasti – Rusija Ukrajinu, ili ipak obrnuto“: Kremlj otkriva „detalje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala