https://lat.sputnikportal.rs/20211127/jedan-od-najjacih-otrova-ruska-doktorka-objasnila-zasto-je-opasno-jesti-sirove-bademe-1131863157.html
„Jedan od najjačih otrova“: Ruska doktorka objasnila zašto je opasno jesti sirove bademe
„Jedan od najjačih otrova“: Ruska doktorka objasnila zašto je opasno jesti sirove bademe
Sputnik Srbija
„Jedan od najjačih otrova“: Ruska doktorka objasnila zašto je opasno jesti sirove bademe
2021-11-27T13:53+0100
2021-11-27T13:53+0100
2021-11-27T13:53+0100
rusija
rusija
ishrana
medicina
zdravlje
ruska medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112026/95/1120269547_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_5ec99d9ee982f4418adff29e5bd34cd2.jpg
Prema njenim rečima, badem sadrži amigdalin, čiji proizvodi razgradnje orašastim plodovima daju specifičan bademov miris i gorčinu.S tim u vezi, objasnila je da nakon termičke obrade (180 stepeni na osam do 10 minuta) amigdalin neće predstavljati opasnost za organizam.Kako je navela, dnevno sme da se unese najviše 30 grama orašastih plodova.„Ono što je pozitivno kod orašastih plodova je što mogu dugo da se čuvaju i da pritom ne gube korisna svojstva i kvalitet ukusa. Uvek mogu da se nose na duži put i da se konzumiraju u situacijama kada nema mogućnosti ni vremena za ozbiljan obrok“, dodala je Fusova.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112026/95/1120269547_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_25bf0f18165d7e222ae0b57538955a4a.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
„jedan od najjačih otrova“: ruska doktorka objasnila zašto je opasno jesti sirove bademe, ishrana, ruska medicina, sirovi bademi, bademi, orašasti plodovi
„jedan od najjačih otrova“: ruska doktorka objasnila zašto je opasno jesti sirove bademe, ishrana, ruska medicina, sirovi bademi, bademi, orašasti plodovi
„Jedan od najjačih otrova“: Ruska doktorka objasnila zašto je opasno jesti sirove bademe
Bademi pobošljavaju rad kardio-vaskularnog sistema i mozga zbog svojih hranljivih materija. Međutim, ukoliko se unosi pre termičke obrade može da izazove zdravstvene probleme, upozorava dijetolog Svetlana Fus.
Prema njenim rečima, badem sadrži amigdalin, čiji proizvodi razgradnje orašastim plodovima daju specifičan bademov miris i gorčinu.
„Istovremeno se oslobađa cijanovodonična kiselina, jedan od najjačih otrova“, upozorila je doktorka.
S tim u vezi, objasnila je da nakon termičke obrade (180 stepeni na osam do 10 minuta) amigdalin neće predstavljati opasnost za organizam.
Kako je navela, dnevno sme da se unese najviše 30 grama orašastih plodova.
„Ono što je pozitivno kod
orašastih plodova je što mogu dugo da se čuvaju i da pritom ne gube korisna svojstva i kvalitet ukusa. Uvek mogu da se nose na duži put i da se konzumiraju u situacijama kada nema mogućnosti ni vremena za ozbiljan obrok“, dodala je Fusova.