- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Više od dve trećine građana Srbije smatra da Zapad promoviše dekadenciju

© Sputnik / Lola ĐorđevićKnez Mihailova ulica prepuna šetača
Knez Mihailova ulica prepuna šetača - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Više od dve trećine građana Srbije smatra da zapadne zemlje, pod velom građanskih sloboda, promovišu moralno koruptivni i dekadentni način života, pokazuju podaci iz izveštaja „Indeks ranjivosti — Srbija“, u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove — ISAC fonda.
Rezultati nedavno predstavljenog istraživanja, sprovedenog uz učešće više od 1.000 osoba, ukazuju da samo 18 odsto stanovnika Srbije gleda na Evropsku uniju kao na strateškog partnera, dok je stav 55 odsto da proces integracija u EU ugrožava demokratiju i tradicionalne vrednosti.
U izveštaju se ocenjuje da je među državama regiona Srbija najviše otvorena prema stranom subverzivnom uticaju i da se to odnosi na celokupno stanovništvo, bez obzira na starost, obrazovanje ili mesto stanovanja.
Uticaj Rusije se objašnjava kulturnim, verskim i istorijskim vezama, a pozitivan odnos prema Pekingu kineskim investicijama i odsustvom negativnih istorijskih iskustava.
Skoro 60 odsto stanovništva Srbije smatra da je Rusija najvažniji strateški partner Beograda.
Stav 71 odsto stanovnika Srbije je da Zapad neopravdano optužuje Moskvu za svoje probleme, dok više od 90 odsto smatra da Rusija ne predstavlja bilo kakvu opasnost za Srbiju.
Pored Rusije, najvažniji strateški partner Beograda je Kina, mišljenja je 59 odsto ispitanika, preneo je N1.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala