- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Dogodine manji izdaci za isplatu penzija u Srbiji

CC0 / Pixabay / Penzioneri
Penzioneri - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Revidiranom fiskalnom strategijom za 2022. sa projekcijama za 2023 i 2024, koju je nedavno objavio Fiskalni savet, može se zaključiti da će kretanje rashoda za penzije i ubuduće određivati „švajcarska formula”.
Projektovani izdaci za isplatu penzija za 2022. godinu pokazuju da dolazi do njihovog relativnog pada (sa 9,9 odsto učešća u BDP na 9,7), objavila je „Politika“.
Za ostatak perioda koji strategija predviđa za 2023. i 2024. godinu, projektovan je dalji relativni pad rashoda za penzije (za oko 0,2 procentna poena BDP-a godišnje) što je dinamika koju Fiskalni savet ne može da smatra kredibilnim iz dva razloga.
„Prvi je tehničke prirode. Naime, za 2023. strategija predviđa indeksaciju penzija od 5,6 odsto, a to je osetno niže od procentualnog uvećanja koje bi se dobilo primenom postojeće švajcarske formule (ona bi rezultirala povećanjem od najmanje sedam odsto, uzimajući u obzir aktuelna kretanja neto zarada i inflacije) — što ne deluje realistično“, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.
Kako se dodaje, „švajcarska formula” generiše međugodišnje uvećanje penzija od 5,5 odsto što je niže od 7,7 procenata koliko će rasti privredna aktivnost u toj godini.
„Drugi je ekonomske prirode. Sudeći prema vladinim projekcijama, rashodi za penzije bi do kraja 2024. trebalo da padnu na 9,3 odsto BDP-a, što bi bilo ispod granice koju je Fiskalni savet, na osnovu iskustva uporedivih zemalja i aktuelnih društveno-ekonomskih prilika u Srbiji, identifikovao kao donji prag rashoda javnog penzijskog sistema”, stoji u izveštaju Fiskalnog saveta.
U planu je i izmena pravila za dostizanje održivog nivoa rashoda za penzije, što je implicitna potvrda da oni neće pretrpeti relativno smanjenje koliko se predviđa u trogodišnjim projekcijama. Formula za usklađivanje penzija integralni je deo penzijskih sistema u gotovo svim zemljama EU, uključujući i penzijski sistem Srbije od njegovih začetaka 1922. godine.
U prošlosti je bilo nekoliko epizoda tokom kojih je ona stavljana van snage — poslednji put 2018, da bi dve godine kasnije počela ponovo da se primenjuje (penzije se počev od 2020. indeksiraju po „švajcarskoj formuli”). Ta formula dovodi do postepenog smanjenja nivoa rashoda za penzije u odnosu na BDP, što je dodatno naglašeno usled kontinuiranog smanjenja broja penzionera tokom poslednjih nekoliko godina nakon primene penzijske reforme iz 2014.
Predstavnici Fiskalnog saveta smatraju da bi trebalo dodatno unaprediti i ojačati mehanizme fiskalnih pravila, uključujući „švajcarsku formulu”, kako bi se omogućilo da se penzijski rashodi u dugom roku kreću u intervalu koji je društveno i ekonomski poželjan, što se čini da je i vlada prepoznala najavljujući mogućnosti za unapređenje i osnaživanja „švajcarske formule” u narednom periodu. Za koje god se tehničko rešenje vlada opredeli, važno je da se omogući stabilizacija fonda penzija na ekonomski održivom i društveno prihvatljivom nivou, navodi se u strategiji.
Penzioner u prodavnici sa maskom - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
DRUŠTVO
Kako zaustaviti trend pada penzija
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
EKONOMIJA
Vučić: Penzije će biti povećane 5,5 odsto
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala