- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Destabilizacijom do demokratije: Zaharova objasnila kako Zapad „pomaže“ Belorusiji

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Zapad pokušava da „pomogne“ Belorusiji tako što destabilizuje situaciju u zemlji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je podsetila da je u Beču održan „u najmanju ruku neobičan“ sastanak na kojem su Nemačka, Austrija i druge zemlje Evropske unije, kao i bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska, razgovarale o tome kako bi mogle da „reše stvari u Belorusiji“.

„U pitanju je takva institucionalizacija mešanja u unutrašnje stvari suverene države. Na sastanku nije bilo novinara. Ali zato je Telegram kanal beloruske opozicije u egzilu bombardovan iz sve snage“, istakla je Zaharova.

Prema njenom mišljenju, ideja učesnika je da ubede Beloruse da će im „inostranstvo pomoći“ i da pokažu da ne žale novac za demokratiju.
Kako je navela, „antibeloruski projekat“ predviđa da će EU izdvojiti za „narod Belorusije“ 53 miliona evra „kako bi podržala mirnu tranziciju vlasti u zemlji“. S tim u vezi, podsetila je da je Nemačka obećala da će izdvojiti 21 milion evra za razvoj „civilnog društva“ u Belorusiji i pomenula i obećanja Poljske, SAD, Britanije, Kanade, Holandije, Češke, Litvanije, Letonije i Estonije.
„Očigledno je da je sve to samo mali deo sredstava koja idu za podršku 'patriota'. Nema sumnje da će strane zemlje pomoći beloruskom narodu na tradicionalan način – ne ulaganjem u ekonomiju, već destabilizacijom zemlje iznutra. Znamo takav metod pomoći. Sećamo ga se“, konstatovala je diplomata.
Ranije je Beč inicirao međunarodnu konferenciju o Belorusiji, koja je održana 22. novembra u virtuelnom formatu. Minsk nije učestvovao na sastanku.
Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2020
Tihanovska u Beču: Kakvu ulogu u rešavanju beloruske krize može da ima Austrija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala