- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski apeluje na Zapad da ispuni obećanja: „Severni tok 2“ velika tragedija za Ukrajinu

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je projekat „Severni tok 2“ tragedija za zemlju i istovremeno je pozvao zemlje EU i SAD da održe obećanja o osiguravanju energetske bezbednosti Ukrajine.
„'Severni tok 2' nije samo biznis, to je za nas velika tragedija. Čak i ako 'Severni tok 2' bude pušten u rad, Ukrajina mora učiniti sve da bude realizovano ono što su garantovale druge evropske zemlje i SAD, da će nam biti osigurana energetska bezbednost, da ćemo u tom pogledu biti sigurni. Moraju postojati konkretne stvari, svaka od strana bi trebalo da ispunjava svoje obaveze i obećanja“, poručio je ukrajinski lider.
Izazov broj jedan
Govoreći o energetskoj bezbednosti zemlje, Zelenski je rekao da očekuje „moćne garancije“ za tranzit gasa od nove nemačke vlade. Ukrajinski lider je podsetio na pomoć Nemačke prilikom sklapanja prethodnog ugovora o tranzitu gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine i istakao je da računa na pomoć Berlina i po pitanju sklapanja novog ugovora.

„Sada je izazov broj jedan pitanje 2025. godine kada ističe ugovor o tranzitu gasa. Smatram da će to biti težak momenat i smatram da moramo brzo da sprovedemo reforme u sferi termomodernizacije“, ocenio je ukrajinski lider.

Kako je objasnio, Kijev „nažalost nema“ nikakav ugovor o tranzitu ruskog gasa u Evropu nakon 2024. godine, ali da je Ukrajina zainteresovana za nastavak tranzita prirodnog gasa iz Rusije.
Postojeći sporazum između Rusije i Ukrajine o tranzitu, koji je sklopljen na pet godina, predviđa tranzit po 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje od 2021. do 2024. godine.
Informativni pano na gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
Ukrajina: Zaslužni smo za kočenje „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala