- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„To bio bio važan signal“: Zelenski otkrio kakvo obećanje čeka od Putina

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin treba javno da kaže da Rusija ne priprema „ofanzivu“ na Ukrajinu, te da bi taj signal bio važan u ovom momentu.

„Ako ne razmišljaju o eskalaciji... onda bi Rusi, i predsednik Rusije takođe, trebalo javno da kažu 'mi ne planiramo'. Ili bar da kažu 'spremni smo za razgovor'. Mi smo više puta govorili – ako ne želite sastanke, hajde da razgovaramo telefonom. Kažimo javno da Rusija ne priprema invaziju na Ukrajinu. Taj signal bi sada bio važan“, rekao je Zelenski tokom pres-konferencije.

Takođe je ocenio da situacija na ukrajinsko-ruskoj granici sada „definitivno nije gora“ nego što je bila u proleće.
„Smatram da se sada tamo nalazi manje vojnika. Međutim, mislim da ih je više nego u momentu prekida vatre (u Donbasu) oko čega smo se dogovorili – više ih je, vidimo česte rotacije“, dodao je ukrajinski lider.
Međutim, on je ocenio da je Ukrajina „već osam godina u ratu sa Rusijom“ i eskalacija je moguća svaki dan.
Zelenski je istovremeno naglasio da bi u slučaju „eskalacije sukoba sa Rusijom, Kijev trebalo da računa na sopstvene snage i svoju vojsku“.
Podsetimo, list „Vašington post“ javio je 30. oktobra da američki i evropski zvaničnici izražavaju zabrinutost jer, navodno, prate prebacivanje dela ruskih snaga ka granici sa Ukrajinom. U članku se navodi da su zapadne zemlje posebno počele da primećuju ovo premeštanje poslednjih nedelja nakon što je Rusija sredinom septembra završila velike vojne vežbe sa Belorusijom „Zapad 2021“. Kremlj je poručio Zapadu da je premeštanje vojne tehnike i trupa po teritoriji Rusije isključivo unutrašnja stvar zemlje koja nikome ne preti, ali u kontekstu agresivnih akcija NATO-a preduzima mere za svoju bezbednost.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
RUSIJA
„Forbs“: U hipotetičkom ratu sa Rusijom Ukrajina bi doživela poraz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala