- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Pakistanski tok“: Projekat ruskog gasovoda koji menja sliku južne Azije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Izgradnja gasovoda „Pakistanski tok“ koštaće oko 3,5 milijardi dolara, procenjuje pakistanski ministar ekonomije Omar Ajub Han. Ističe da se radi o ključnom projektu i za Rusiju i za Pakistan. Prema procenama ruske strane, kapacitet gasovoda bi mogao da bude 16 milijardi kubnih metara godišnje.
Plan je da zajednički projekat Rusije i Pakistana poveže infrastrukturu za prijem tečnog gasa u lukama Karači i Guadar u južnom Pakistanu sa elektranama i industrijskim potrošačima gasa u okrugu Kasur (Pendžab) na severu zemlje.
Dužina gasovoda iznosiće 1.100 kilometara.

„Važnu ulogu u našoj saradnji će igrati vodeći projekat izgradnje gasovoda ‘Pakistanski tok’ koji će imati kapacitet od 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje“, izjavio je ministar energetike Rusije Nikolaj Šuljginov na sastanku međuvladine komisije za trgovinsku saradnju s Pakistanom.

Ranije se kapacitet gasovoda procenjivao na 12,4 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Podsetimo, sporazum između Rusije i Pakistana o izgradnji gasovoda „Sever-Jug“ potpisan je 2015. godine. Projekat je podrazumevao da ruski izvođači radova izgrade tranzitni gasovod u od luke Karači do grada Lahor. U proleće ove godine projekat je preimenovan u „Pakistanski tok“.

Projekat od velikog političkog značaja

Kako je ranije ocenio docent Instituta MGU za zemlje Azije i Afrike Boris Volhonski, sporazum o izgradnji gasovoda uklapa se u politiku Rusije u Južnoj Aziji.
„U vreme SSSR jednostrano smo bili orijentisani na Indiju, ali takva strategija ima više negativnih tačaka. Ne treba na sve probleme regiona gledati kroz indijsku prizmu“, kaže Volhonski.
Zato je razvoj odnosa sa Islamabadom pozitivna stvar, posebno imajući u vidu da Pakistan postaje važna karika u okviru kineskog projekta Novi put svile koji jednim delo ide preko teritorije ove zemlje.
„Trenutno trgovinsko-ekonomski odnosi Rusije i Pakistana nisu na visokom nivou (prošle godine obim robne razmene iznosio je samo 539 miliona dolara). Potpisivanje sporazuma je korak napred“, uveren je ekspert.
Takođe, Pakistan je važna karika sistema bezbednosti u svetu. U trenutku kada se predviđa povlačenje američke vojske iz Avganistana, Islamabad će početi da igra važnu ulogu u očuvanju stabilnosti u regionu. Za Rusiju svaka nestabilnost u Avganistanu znači mogućnost da se ona proširi i na centralnoazijske zemlje bliže njenim granicama.
Što se tiče reakcije Indije na razvoj rusko-pakistanskih odnosa ona je moguća isključivo na nivou medija, jer ovde nije reč o razvoju vojno-tehničke saradnje niti gasovod prolazi kroz sporni kašmirski region.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
RUSIJA
„Pakistanski tok“: Rusija ide na jug – i to je tek početak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala