- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dva leka koja se koriste u Srbiji povučena iz upotrebe u Hrvatskoj

Raznovrsne tablete - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U Hrvatskoj su, zbog sumnje u neispravnost, povučena sa tržišta dva leka koja se koriste i u Srbiji. U pitanju su „Lotar“, koji se koristi za lečenje hipertenzije, i „Acipan“ za lečenje simptoma žgaravice.
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je, tim povodom, objasnila da je aktivna supstanca leka „Lotar“ losartan i da je u Agenciji u toku procena rizika za sve lekove sa aktivnom supstancom losartan na moguće prisustvo azido nečistoća.
„Za sve lekove sa aktivnom supstancom losartan koji su u prometu u Republici Srbiji, a za koje postoje dokazi ili opravdana sumnja na prisustvo azido nečistoća, ALIMS će u najskorije vreme doneti ili predložiti nadležnoj inspekciji Ministarstva zdravlja adekvatne mere, u korist zdravlja pacijenata koji ih koriste“, rečeno je iz Agencije za portal B92.
Kako se navodi, „Acipan“ nije lek koji naši stručnjaci smatraju za problematičan.
„Što se tiče leka ‘Acipan’, u Republici Srbiji ne postoje regulatorne prepreke, samim tim ni razlog za obustavu prometa ovog leka“, naveli su iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.
Tablete - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Da li je srušen mit o aspirinu - možda više šteti nego što koristi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala