- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Dogovor Putina i Vučića o gasu - dvostruka korist za Srbiju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Razgovori predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića su se za Srbiju po pitanju gasa pokazali dvostruko korisnim. Em ćemo i u narednih šest meseci plaćati istu, više nego tri puta jeftiniju cenu gasa u odnosu na tržišnu, em ćemo novi dugoročni gasni ugovor sa Rusima sklapati pred leto kada je cena gasa uobičajeno niža.
Uz svu nezahvalnost porgnoziranja cene cene gasa u tom periodu, urednica poratla Energija Balkana, Jelica Putniković očekuje da bi ona na evropskim berzama svakako mogla biti mnogo niža od trenutnih oko hiljadu dolara za hiljadu kubnih metara.

Dvostruka korist

Energenti su uvek jeftiniji od proleća i u leto, nego u jesen i pred grejnu sezonu. To više važi za prirodni gas nego za električnu energiju, ali ove godine se desila pometnja jer je Zapadna Evropa imala problem sa strujom iz obnovljivih izvora zbog čega su još tokom leta povećali potrošnju gasa da bi proizvodili struju, pa je došlo do naglog poskupljenja prirodnog gasa na berzama“, napominje Putnikovićeva za Sputnjik.
Ona podseća da je u isto vreme privreda u svetu koju je pandemija kovida umrtvila počela je da radi i troši više gasa ne samo u Evropi već u celom svetu, od Južne Amerike do Dalekog istoka, zbog čega je ugovarano dobaljanje prirodnog gasa od svih velikih proizvođača, sa čim je Evropa okasnila.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGasprom neguje dugoročnu saradnju sa svojim partnerima među kojima Srbija i Srbijagas imaju specijalan status
Kompresorska stanica Velika Plana - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Gasprom neguje dugoročnu saradnju sa svojim partnerima među kojima Srbija i Srbijagas imaju specijalan status
Naša sagovornica napominje da smo istovremeno imali nastojanja Amerike i struktura u Briselu da se gasovod Severni tok 2 ne pusti u pogon, pri čemu je Severni tok 1 primenom Trećeg energetskog paketa EU ograničen da radi samo sa pola kapaciteta. Udruženi svi ti faktori su doveli do pometnje na tržištu gasa.

Očekuje se pad cene gasa

„Ta cena koja je bila dostignuta i u jednom trenutku bila astronomskih 2000 dolara za hiljadu kubnih metara gasa bila je izforsirana i to nije realna cena u odnosu tražnje i ponude. Tako da očekujem da će za šest meseci cena na evropskim berzama svkakao biti mnogo niža od hiljadu dolara na hiljadu kubika. Kolika bi ona mogla da bude teško je prognozirati i ne bih se u to upuštala, ali je za Srbiju sigurno mnogo bolje da novi aranžman sklapa u vreme kada se gas ne troši za grejanje i to će sigurno imati u vidu u Gaspromu kada budu pravili računice“, kaže Putnikovićeva.

Videćemo, kaže, šta će tada biti i sa cenom sirove nafte koja je sada oko 80 dolara za barel. Ona podseća da su Amerikanci, uz Veliku Britaniju, pridobili čak i Kinu i Indiju u svojim nastojanjima da članicama OPEK-a istrgnu iz ruku regulaciju cene nafte tako što su krenuli da prodaju i svoje rezerve nafte kako bi joj oborili cenu.

I novi dugoročan ugovor će biti dobar po Srbiju

„Imaćemo u prvim letnjim mesecima iduće godine jasniju situaciju na svetskom tržištu i po pitanju cene prirodnog gasa i cene sirove nafte što će uticati i na to kako će izgledati naš novi gasni aranžman sa Rusijom i u kom procentu će na cenu gasa biti primenjena naftna formula, a u kom procentu cena gasa na berzama“, ističe naša sagovornica.
© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaEnergenti su uvek jeftiniji od proleća i u leto, pa bi, uz očekivani pad cene gasa, dugoročni aranžman o ceni gasa trebalo da bude povoljan
Cev gasovoda  - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Energenti su uvek jeftiniji od proleća i u leto, pa bi, uz očekivani pad cene gasa, dugoročni aranžman o ceni gasa trebalo da bude povoljan
Vučić je posle razgovora sa predsednikom Rusije izjavio da je bilo reči i o dugoročnom gasnom aranžmanu i da određeni njegovi elementi postoje, o kojima ne može da govori pre potpisivanja. Preneo je, ipak, da mu je predsednik Putin poručio da će rešenje biti dobro po nas i da će Srbija biti zadovoljna.
Urednica portala Energija Balkana ukazuje na još jedan momenat zbog koga veruje da će aranžman biti povoljan po nas.

Specijalan status Srbije

„Verujem da će na svetskom tržištu gas pojeftiniti, ali bih napomenula i to da Gasprom koji je državna kompanija potpisuje ugovore sa svojim partnerima negujući dugoročnu saradnju. Tu Srbija i Srbijagas imaju specijalni status i verujem da će oni imati to u vidu kada budu određivali cenu gasa po kojoj će ga Srbiji ubuduće prodavati. A sigurno je značajno i to što još nije završena gasifikacija u Srbiji i mi nismo veliki potrošač gasa“.

Neka Srbiji učinjena cena za Gasprom koji nama prodaje tri milijarde kubnih metara gasa, pa neka to bude i pet milijardi, sigurno za tu rusku državnu kompaniju nije isto kao kada bi takvu cenu učinila, na primer, Nemačkoj koja troši desetak puta više, kaže ona za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala