- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Zar će Zapad opet biti glup i dati pare za to?“: Lukašenko o novom planu opozicije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su opozicione snage koje se nalaze van granica zemlje pripremile novi plan za destabilizaciju države. Vlasti Belorusije su sa tim upoznate i obelodaniće te planove, dodao je on.
„Oni (opozicija) su već izradili plan. Ja sam ga uputio u administraciju da ga analiziraju i objave kako bi svi videli šta oni žele. To je smešno. To je plan kako da obezbede finansiranje, ništa drugo se ne može reći“, navodi reči Lukašenka portal „SB. Belorusija danas“.
Plan je bukvalno smešan, ponovio je on.
„Čitam i mislim: zar će Zapad opet biti glup i dati pare za to. Sami ćete videti plan. O čemu je reč? Već su se spremili da ponište Ustav i ako njihov plan bude realizovan, da ponovo izvedu narod na ulice. Istorija ih ničemu nije naučila“, naveo je beloruski predsednik.
Podsetimo, nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine u Belorusiji su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavani su i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.
Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora. Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije. Kasnije su ove sankcije proširene.
Lukašenko: Za nas je Rusija nezamenljiva - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
SVET
Lukašenko: Zapad pokušava da smeni vlast u Belorusiji, pripremaju se diverzije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala