- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Vajtsnejk“ najavio oproštajnu turneju: Beograd na početku i na kraju, oproštaj bez njega nije moguć

CC BY-SA 2.0 / Kerrin Key / Dejvid Koverdejl na koncertu Vajtsnejka u Sankt Peterburgu.
Dejvid Koverdejl na koncertu Vajtsnejka u Sankt Peterburgu. - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Pevač „Vajtsnejka“ Dejvid Koverdejl na početku karijere nastupio je u Beogradu sa „Dip parpl“, na jednom od najvećih rok koncerata u srpskoj prestonici. Beograd se našao na listi gradova u kojima će nastupiti i na oproštajnoj turneji.
Legendarni hard rok bend „Vajtsnejk“ pevača Dejvida Koverdejla na oproštajnoj svetskoj turneji održaće koncert 6. jula 2022. godine na stadionu „Tašmajdan” u Beogradu.
„Čast i privilegija mi je što sam uvek nastupao sa najboljim muzičarima, pred milionima ljudi širom sveta koji su me pratili i podržavali na ovom neverovatnom putovanju! Vreme je da stavim tačku na pet dekadentnih, fascinantnih i reptilskih dekada, a oproštaj bez Beograda jednostavno nije moguć“, poručio je Koverdejl.
Iz „Avalon produkcije“ je navedeno da je zahvaljujući njima beogradski koncert „dobio i svetsku ekskluzivu“, pošto će samo na Tašmajdanu binu sa Koverdejlom podeliti njegov kolega iz jedne od postava legendarnih „Dip parpl“, basista i pevač Glen Hjuz sa svojim bendom „Ded dejzis”.

Početak karijere – prvi veliki rok koncert u Beogradu

„Dip parpl“ sa Koverdejlom i Hjuzom nastupio je 1975. godine u beogradskoj hali „Pionir“, a „Vajtsnejk“ je potom u nekoliko navrata nastupao u Beogradu, poslednji put 2019. na „Tašmajdanu“, kada je koncert završen po kišnoj oluji.
Rok novinar i publicista Dušan Vesić kaže za Sputnjik da je koncert „Dip parpla“ u Beogradu 1975. bio prvi veliki rok koncert jedne grupe koja je u tom trenutku bila možda i najveća na svetu. Reč je o jednom od najvećih rok koncerata „svih vremena“ održanih u Beogradu.
„Sećam se da je bilo pitanje časti biti na tom koncertu a posle toga se godinama propitivalo ko je bio. Kao što je starijima pitanje bilo ko je bio na Vudstoku, tako je nama bio taj koncert 'Dip parpla' koji je bio značajan po tome što je 'Dip parpl' imao novog pevača koji se zvao Dejvid Koverdejl. Nama je bilo veoma zanimljivo kako će on naslediti velikog Iana Gilana. Međutim, Gilan nam nije nedostajao te večeri“, ističe Vesić.

„Penzionerski pozdrav“ velikom umetniku i divnoj osobi

Vesić kaže da se oseća ponosnim što je prisustvovao rađanju jedne velike karijere i što će u julu iduće godine prisustvovati i njenom na kraju.
„Hvala Dejvidu Koverdejlu što je izabrao Beograd da bude među gradovima na oproštajnoj turneji, to je veliki čin. Upoznao sam ga u Beogradu pre desetak godina i mogu da kažem da je on divan kao osoba, veliki umetnik. Biću na oproštajnom koncertu i očekujem da će mnogi od nas koji smo pratili njegovu karijeru tokom svih ovih decenija biti tamo i da ćemo ga pozdraviti kad ode u penziju“.

„Vajtsnejk“ i „Parpl“ – veliki bend i istorijska pojava

Vesić smatra da „Vajtsnejk“ nije bio ispod nivoa „Dip parpla“, međutim, „Vajtsnejk“ je veliki bend a „Dip parpl“ istorijska pojava poput „Led cepelina“ . Žanr hard rok je nastao iz „Dip parpla“ i „Led cepelina“ pa bi poređenje „Vajtsnejka“ i „Dip parpla“ bilo kao kad bismo poredili neki novi bend koji bi napravio Mik Džeger sa Rolingstounsima. Ili kao Bebeka posle „Bijelog dugmeta“.
„Šta god oni radili posle tako velikih bendova to je nešto drugo, bez obzira što su to isti ljudi. 'Dip parpl', 'Rolingstonsi', 'Led cepelin' su istorijske pojave i ne mogu se meriti na isti način kao nešto drugo“, zaključio je Vesić.
Branimir Džoni Štulić - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2020
„Bunt dece socijalizma“: Džoni nije Teks Viler, Balašević „hapsi“ Pankrte /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala