- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SZO: Vreme je da Evropa razmotri obaveznu vakcinaciju

© AP Photo / PEDRO PARDOVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu pozvao je Evropske zemlje da razmotre obaveznu vakcinaciju.
Rob Batler je rekao za „Skaj njuz“ da je „vreme da se razgovor vodi i iz perspektive pojedinca i iz perspektive zajednice. To je zdrava debata.“
Početkom novembra, SZO je upozorila da je Evropa „u epicentru“ pandemije kovida 19, dok je ranije ove nedelje globalna zdravstvena uprava saopštila da je 60 odsto svetskih infekcija i smrti od kovida 19 poslednjih nedelja upravo u Evropi. SZO veruje da bi broj umrlih od pandemije u Evropi mogao da dostigne 2 miliona do marta 2022, ako se širenje virusa nastavi nekontrolisano, prenosi RT.
Međutim, bivši direktor Odeljenja SZO za zdravlje majki, dece i adolescenata, Entoni Kostelo, savetovao je vladama da pažljivo krenu sa obavezom vakcinacije iz straha da će „odbiti mnoge ljude koji nemaju poverenja u vladu i vakcine“. Umesto prisile i sveobuhvatnih karantina, on se zalagao za mere poput nošenja maski i rada od kuće.
Širom Evrope, samo 57 odsto ljudi je u potpunosti vakcinisano, prema statistikama koje pruža veb-sajt „Aur vorld in dejta“.
Prošlog petka, austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će vakcinacija biti obavezna za sve stanovnike, osim onih koji imaju pravo na medicinsko izuzeće od 1. februara 2022. Oni koji odbiju vakcinu mogli bi da očekuju velike kazne, prema izveštajima medija. Međutim, još nije doneta odluka o tačnom uzrastu od kog će Austrijanci morati da se vakcinišu.
Prazna Bratislava - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SVET
Posle Austrije, i Slovačka se zatvara: Totalni lokdaun 14 dana za vakcinisane i nevakcinisane
Stanovnici Beča uoči stupanja na snagu odluke o zaključavanju zbog korone - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
SVET
Austrijski parlament usvojio lokdaun: Celodnevno ograničenje kretanja za sve građane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala