- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Otkrivamo kako izgleda „Bočarov ručej“ - mesto gde su se sastali Putin i Vučić

© Sputnik / Michael Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev za vreme doručka u predsedničkoj rezidenciji u Sočiju
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev za vreme doručka u predsedničkoj rezidenciji u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održava se u Sočiju, u rezidenciji „Bočarov ručej“. To je letnja rezidencija sovjetskih i ruskih lidera, koju su posećivali vodeći svetski državnici, od Tita do Buša.
Putinu je „Bočarov ručej“ jedna od omiljenih rezidencija. Tu ruski lider često prima svetske državnike, održava važne sastanke sa političkim i vojnim vrhom, rešava politička pitanja i odseda dok skija na Krasnoj poljani.
Ovo je drugi put da se Putin i Vučić sastaju na tom mestu. Prvi susret u ovom crnomorskom letovalištu su imali pre dve godine, a pre Vučića tamo su bili i Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica.
Rezidencija je napravljena u sovjetsko vreme, a kroz nju su prodefilovali mnogi svetski zvaničnici i javne ličnosti.
Ovde je 2008. godine održan čuveni sastanak Vladimira Putina i Džordža Buša, američkog predsednika koji je potom i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel posavetovao da ovde dođe. Putin je osim Merkelove, ovde dočekao svojevremeno i turskog predsednika Redžepa Erdogana, beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i mnoge druge. Gost dače bio je i Bono Voks, poznati frontmen grupe U2.
Inicijativu za gradnju dače sredinom tridesetih godina prošlog veka dao je tadašnji narodni komesar za vojsku i mornaricu Kliment Vorošilov, jedan od najodanijih Staljinovih saradnika i jedan od prvih maršala Sovjetskog Saveza, a gradnja je završena 1955, posle Staljinove smrti.
Od 1960. godine ovde su se odmarali sovjetski lideri Nikita Hruščov i Leonid Brežnjev, kao i partijski ideolog Mihail Suslov.
Pozvani su i lideri zemalja socijalističkog bloka da ovde provode odmore, a jedan od najpoznatijih gostiju dače bio je jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito.
Raspadom Sovejtskog Saveza „Bočarov ručej“ je postala jedina državna dača na Crnom moru i stekla je status zvanične rezidencije predsednika Rusije, pošto su Krim i krimske rezidencije tada ostale u sastavu Ukrajine.
Prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin je voleo da na raspolaganju ima više rezidencija, ali je sa porodicom najradije u ovoj dači u Sočiju provodio odmore.

Rezidencija - neosvojiva tvrđava

„Bočarev ručej“ u prevodu znači „Bočarov potok“. Rezidencija je dobila ime po krupnom zemljoposedniku Ivanu Bočarovu, koji je ovde posedovao više od hiljadu hektara zemlje, a takođe i po obližnjem potočiću koji se spušta iz obližnjeg šumskog masiva i uliva u Crno more.
Sve do Oktobarske revolucije ovde su se nalazila imanja ruskih plemića i najbogatijih ljudi tog doba, a i danas je to elitni deo Sočija sa vilama i jakim obezbeđenjem.
„Bočarev ručej“ zauzima teritoriju od 40 hektara. Opasan je visokim zidinama, pa se može videti samo sa mora i sa velike udaljenosti. Rezidencija se čuva i sa kopna i sa mora.
Glavna zgrada je napravljena u stilu tzv. staljinskog klasicizma, s visokim plafonima i velikim, panoramskim prozorima, dok je deo enterijera sačuvao stil pedesetih godina prošlog veka, drugi deo je savremeniji.
Predsednička rezidencija, kako navode ruski mediji, ima i dva bazena sa slatkom i slanom vodom, kao i dvoranu za rekreaciju. Osim pristaništa za predsedničku jahtu, rezidencija ima i heliodrom. U Jeljcinovo doba je napravljen i zatvoreni teniski teren, a Putin je insistirao da se za novinare izgradi savremeni pres centar.
Osim predsedničkih apartmana, „Bočarov ručej“ ima i salu za pregovore i prijeme, prostorije za obezbeđenje i mali bioskop, kao i prelepe vrtove i voćnjake. Koliko tačno ima objekata na teritoriji – drži se u tajnosti, ali određene kadrove iz ove rezidencije javnost je svojevremeno imala priliku da vidi kada su Putin i tadašnji premijer Dmitrij Medvedev ovde proveli jedan vikend – zajedno su pravili roštilj, doručkovali na terasi, pili čaj, trenirali u sportskoj sali i razmotrili niz aktuelnih pitanja.
Sastanak Putina i Vučića komentariše glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić.
Sastanak predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
RUSIJA
Uživo iz Sočija: „Istorijski dogovor o ceni gasa“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala