- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ljubinka Milinčić: Srbija bi mogla dobiti bolju cenu gasa od Moldavije

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić sigurna je da će tokom današnjeg sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina Srbija imati rezultate kakve želi.
On je istakla da se ne seća da su bile ovako pozitivne pripreme sastanka dva predsednika koji je za nas izuzetno važan, ali i da su iz Rusije stizale poruke da je ovo susret prijatelja.
Kada je reč o ceni gasa koja će biti ponuđena Srbiji, Milinčićeva očekuje da će ona biti bolja od one koju je dobila Moldavija.

"U odnosu na Moladaviju koja to više nije, mi smo saveznik. U ceni gasa nisu samo ulogu igrali komercijalni razlozi, već i geoppolitički, a mi se nismo učlanili u NATO da bi činili inat Rusiji niti smo bilo kada radili na njenu štetu", istakla je Milinčić.

Podsetimo, Moldavija će u novembru kupovati gas od ruske kompanije „Gasprom“ po ceni od 450 dolara za hiljadu kubnih metara.
Glavna i odgovorna urednica Sputnjika kaže da je cena gasa uračunate u sve što koristimo od cene hleba pa na dalje.
"Nama je svaki dinar važan, jer bi visoka cena gasa smanjila naš standard. Oni koji su verovali da će im vetar i sunce dati energiju sada moraju da plaćaju visoku cenu gasa. Rusija kao prodavac voli da zna da ima sigurnog kupca. Kina je napravila ugovor na 30 godina a Mađarska na 15 godina i dobili su povoljniju cenu. Kako je najavljeno Srbija bi trebalo da potpiše ugovor na 10 godina", rekla je Milinčić.
Kaže da pitanje da li će Evropa izabrati rusku zimu ili gas ne bi trebalo da bude tema.
"Niko ne želi da mu se narod smrzava i još nije kasno da Evropa ispravi grešku koju je napravila", rekla je za RTS Milinčićeva.
Saznajte i zašto je ulogu najvećeg tranzitog snabdevača ruskim gasom sada preuzela Monogolija:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala