Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ljubinka Milinčić: Potez kojim je Putin Srbiju svrstao u red najbliskijih prijatelja /video/

© AP Photo / MAXIM SHIPENKOVAleksandar Vučić i Vladimir Putin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Cena gasa koju je Srbija dobila od Ruske Federacije potvrda je savezničkog odnosa, rekla je glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić. Ona smatra da nas je ruski lider Vladimir Putin tim potezom svrstao u red zemalja koje su bile deo Sovjetskog Saveza, a od kojih je najbliskija ostala Belorusija.
Srbija je dobila cenu gasa 270 dolara za narednih 6 meseci, koju je i do sada plaćala. Ljubinka Milinčić naglašava da je izuzetno dobra vest da ćemo moći da povučemo onoliko gasa koliko nam bude neophodno, nezavisno od toga šta se dogovorimo. To je neverovatan uspeh, ocenjuje, jer se za gas otimaju svi, a njega je malo, što je prema njenom mišljenju diskutabilno, jer gasa ima sasvim dovoljno — Rusija može da isporuči 55 hiljada kubnih metara od 70 neophodnih Evropi.
„Nadam se da bi Evropa mogla da bude zadovoljna ako bude pametna i pristane na rad Severnog toka 2. Srbija je, međutim, u izuzetno povoljnom položaju i svi se radujemo, jer smo ni krivi ni dužni bili dovedeni u položaj da delimo sudbinu Evrope. U ovom slučaju, mi ćemo imati dovoljno gasa za privredu, industriju, privatnu upotrebu i investitore koji će vrlo rado doći u zemlju u kojoj gas neće morati da plaćaju onako skupo, tako da smo sjajno prošli“, naglasila je Milinčićeva.
Ona podseća i da se i uoči sastanka mogao nazreti ovakav ishod. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je odnos između Srbije i Rusije ne samo odnos prijatelja, nego i saveznika.

Srbija je na pravoj strani i ne treba da brine

U razgovoru na druge teme nije bilo iznenađenja, smatra glavna urednica Sputnjika — Vučić je morao da objasni Putinu da je Srbija danas pod većim pritiskom nego pre godinu dana, dok je Putin potvrdio Vučiću da će Rusija stajati uz Srbiju. Konačna odluka o Kosovu i Metohiji donosiće se u Savetu Bezbednosti UN, a ne u Briselu ili Vašingtonu, kaže ona i podseća da je u tom telu Rusija već sprečila da se srpski narod proglasi genocidnim, kao što pomaže i Srbima u Republici Srpskoj.
© Sputnik / Sputnjik skrinšotAleksandar Vučić i Vladimir Putin su poručili da će vojna saradnja ostati na veoma visokom nivou.
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin su poručili da će vojna saradnja ostati na veoma visokom nivou.
„U Dejtonskom sporazumu je uništeno i promenjeno sve što je važno i sada zapadni lideri tvrde da poštuju taj sporazum, a njega nema. Koliko god nam prijalo da kažemo da Rusija pomaže Srbima, to je tačno — ona pomaže ali zato što su na strani međunarodnog prava. Mi smo na pravoj strani i zato ne treba da brinemo“, naglasila je naša sagovornica.

Imamo podršku Rusije za Kosovo i Metohiju

Uprkos kritikama iz okruženja i Brisela, dvojica lidera su naglasila da će vojna saradnja ostati na veoma visokom nivou, a Milinčićeva navodi da Evropa prema Srbiji vodi politiku po principu „ja te neću, drugome te ne dam.“
„Ne znam šta to treba da uradimo da bi nas Evropa prihvatila, dok Rusi sa nama sarađuju na sasvim drugačijem principu. Podržavaju nas u onome što nam odgovara, a od nas ništa ne traže niti nas bilo čime ucenjuju. Rusija zbog svoje veličine i snage može da nam nadoknadi sve ono što od EU ne možemo da dobijemo. Mi nismo prosjak koji ide od jedne do druge strane i traži ko da više, već želimo da drugi poštuju ono što nama odgovara, vodimo politiku koja nikog ne ugrožava ali ne da da joj otmu deo njene teritorije – a Rusija nas u tome podržava,“ smatra Ljubinka Milinčić.

Srbiji ne bi štetilo da ima nuklearku

Ona podseća da su o malignom uticaju NATO odluku doneli doktori koji su lečili obolele od raka, maligni uticaj se kod nas jako osećao ali nije došao sa istoka, već sa zapada, dok je ruski uticaj bio blagotvoran.
© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPutin potvrdio Vučiću da će Rusija stajati uz Srbiju.
Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Putin potvrdio Vučiću da će Rusija stajati uz Srbiju.
Pažnju javnosti zaintrigirala je i nedavna poseta direktora Rosatoma Srbiji. On je sa srpskim kolegama razgovarao o primeni nuklearnih tehnologija u medicinske svrhe, ali ne treba zaboraviti da je Rusija izgradila veliki broj nuklearnih elektrana u celom svetu. Srbiji sasvim sigurno ne bi štetilo da ima bar jednu nuklearnu elektranu, ističe Milinčićeva.
„Sigurno je o tome bilo reči i ako budemo mogli da gradimo to će biti dobro za nas, dok će Rusija biti veoma rada da to gradi možda i zajedno sa Srbijom“.
Na pitanje, kako će Evropa reagovati ako Srbija i Rusija budu zajedno izgradile nuklearnu elektranu, Milinčićeva odgovara da Evropa mnogo više voli uspešne zemlje — EU bi u svojim redovima vrlo rado videla snažnu i jaku zemlju, koja nije u poziciji kao zemlje koje su u Uniju primane nakon raspada SSSR-a.
Glavna urednica Sputnjika zaključuje da nikada ni jedna poseta srpskog predsednika Rusiji nije privukla toliko pažnje, kao poseta Aleksandra Vučića.
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SRBIJA
Putin sledeće godine u Srbiji
Oklopno vozilo Tigar sa protivtenkovskim raketnim sistemima Kornet D - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SRBIJA
Stiže „Kornet“ iz Rusije: Srbija do kraja godine dobija protivoklopne rakete
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev za vreme doručka u predsedničkoj rezidenciji u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
RUSIJA
Otkrivamo kako izgleda „Bočarov ručej“ - mesto gde su se sastali Putin i Vučić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala