Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak najavljuje susret Beograda i Prištine na vrhu — i nada se dogovoru

© Foto : Tzv Predsedništvo Kosova / Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak i tzv predsednica Kosova Vjosa OsmaniSpecijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak i tzv predsednica Kosova Vjosa Osmani
Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak i tzv predsednica Kosova Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak najavio je posle razgovora sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou, uz očekivanje da će tom prilikom biti postignut i neki dogovor.
Diplomata i Zoran Milivojević kaže da je poseta Lajčaka Prištini i Beogradu pokazala da je EU odlučna da na svaki način obezbedi susret glavnih pregovarača Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, ali mu nije jasno kako će to uraditi.

„Prema onome što Kurti kaže — da nema promene stava, pitanje je šta bi to EU mogla da donese novo? Za uspeh je potrebno da prištinska strana promeni stav i da EU izvrši pritisak vezano za formiranje ZSO. Ako ne bude promene tog stava, onda ne znam da li će biti nekog uspeha, ocenjuje Milivojević.

Iako je poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Prištini ostala u senci posete albanskog predsednika Iljira Mete, Lajčak je ipak uspeo da se sastane sa tzv. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i tzv. premijerom Aljbinom Kurtijem. Lajčak je sa Osmanijevom razgovarao tačno sat vremena, posle čega je iz njenog kabineta izdato saopštenje u kome se ističe da je sa Lajčakom razgovarala o najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga tzv. Kosovo-Srbija, kao i o najnovijim dešavanjima u regionu.

Lajčak se nada dogovoru strana

Osmanijeva je istakla da je uspeh ovog procesa važan ne samo za tzv. Republiku Kosovo, već i za ceo region i potvrdila da Kosovo ostaje „posvećena i konstruktivna strana u dijalogu, ali je posebno istakla potrebu za jasnom porukom da epilog ovog procesa treba da bude obostrano priznanje“.
Lajčak je rekao da je potrebno da se EU više aktivira u povećanju kredibiliteta procesa proširenja i potvrđivanju evropske budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana. On je istakao da postoji prostor za napredak u okviru dijaloga, pri čemu je istakao strateški značaj ovog procesa za celu EU.
Sastanak Kurtija i Lajčaka trajao je skoro dva sata, a Lajčak je rekao da se pripreme za sastanak Kurtija i Vučića nastavljaju, ali da to prema njegovim rečima nije glavno pitanje, već pozitivan rezultat tog sastanka. On je podsetio da se sa Kurtijem ove nedelje video dva puta, kao i da je razgovarao sa predsednikom Vučićem. Lajčak je napomenuo i da su dvojica lidera imala dva sastanka i ranije, ali bez pozitivnih rezultata, zbog čega su ovoga puta naše ambicije drugačije. Ne samo organizacija sastanka, već i dogovor između strana“, kazao je Lajčak.
Milivojević kaže da je lopta sada u Briselu i ovo će biti test za njih da pokažu koliko su i da li su zaista sposobni da nešto urade po pitanju dijaloga.

„Treba reći da ove posete pokazuju da EU ulaže napore da pokaže da je u stanju da posreduje u ovom dijalogu na jedan aktivniji način, odnosno da dođe do proboja u dijalogu u nekom pozitivnom smislu. E sad, pitanje je da li su oni uspeli da učine pritisak ka Prištini, da jedino može da se razgovara o međusobnom priznanju i kao ravnopravni akteri“, napominje on.

Razgovor ispod zastave velike Albanije
Milivojević veruje da Lajčak ima podršku iz Vašingtona, kao i da se radi o nekoj relaciji Brisel-Vašington da se izvrši dodatni pritisak na Prištinu kako bi došlo do deblokade dijaloga. Što se Srbije, tiče naš sagovornik smatra da ne treba očekivati da promeni stav.
Inače, u kabinetu tzv. predsednice Kosova Miroslavu Lajčaku nije smetalo što se pored zastave EU i Kosova nalazi i zastava tzv. velike Albanije.
Utisak je da je Priština posvetila mnogo više pažnje albanskom predsedniku i predstojećem sastanku vlada Albanije i tzv. države Kosovo, nego što ih je zanimalo šta Lajčak ima da kaže.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala