- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija kreće u let ka Aziji – ko joj stoji na putu?

© Foto : FIBAKošarkaška reprezentacija Srbije
Košarkaška reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Pred košarkaškom reprezentacijom Srbije je novi ciklus u kom su prva stanica kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2023. godine u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. U novom ciklusu na klupi Orlova je i novi-stari trener Svetislav Pešić koji će pokušati da vrati A selekciju ponovo u vrh svetske košarke.
Košarkaši Srbije odradili su prvi trening u ponedeljak 22. novembra, četiri dana pre početka kvalifikacija za Mundobasket, i malo je reći da je raspoloženje bilo sjajno.
Pešić je u razgovoru sa novinarima bio raspoložen, a ništa manje nisu bili ni košarkaši koji su svi u glas istakli da će dati sve od sebe da Srbija startuje pobedama u prvom „prozoru“ kvalifikacija.
A, iako je kvalitet na strani srpskih reprezentativaca, to neće biti nimalo lako jer su na suprotnoj strani talentovani Letonci i iskusni Belgijanci.
Orlovi kvalifikacije kreću od Letonije, u četvrtak u 20 časova u dvorani „Aleksandar Nikolić“, i to će ujedno biti i derbi ove grupe, pošto su Belgija, a pogotovo Slovačka po kvalitetu ispod pomenutih selekcija.

Letonija

© Foto : FIBAKaspars Berzinš – košarkaški reprezentativac Letonije
Kaspars Berzinš – košarkaški reprezentativac Letonije - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Kaspars Berzinš – košarkaški reprezentativac Letonije
Reprezentaciju Letonije sa klupe predvodi iskusni italijanski stručnjak Luka Banki, što dovoljno govori o ambicijama ove baltičke selekcije.
Banki iza sebe ima bogat Si-vi, bio je na čelu nekadašnjeg Montepaskija, zatim Armanija, a vodio je i Bamberg, AEK, Lokomotivu Kubanj, dok je trenutno, pored Letonije, trener italijanskog Pezara.
Nema sumnje da će italijanski trener lepo posložiti ekipu, a ima i resurse. Letoniju predvodi košarkaša Partizana Rodions Kuruc, a tu su i drugi iskusni košarkaši.
Dairis Bertans godinama nosi dres Letonije, baš kao i Mejers i Berzinš, dok su tu i Pasečniks, Žagars...
Posebno pažnju treba obratiti na centra Pasečniksa koji je prethodnih godina nosio dres Vašington Vizardsa u NBA, a trenutno nastupa za Betis u Španiji.
Bertans i Kuruc biće zaduženi za distrubuciju lopte, a Mejers i Berzinš donose iskustvo pod košem i srpski centri vodiće veliku borbu sa njima.
„Biće sjajno ponovo obući dres Letonije. Malo sam i zaboravio taj poseban osećaj, ali uvek je lepo predstavljati državu, to je najveća moguća čast za sportistu“, rekao je košarkaš Partizana za zvaničan sajt FIBA.
Luka Banki je sa svojim ekipama uvek forsrirao brzu košarku, a sa ovakvim sastavom to će i moći, te će našim košarkašima biti teško na startu kvalifikacija.

Belgija

© Foto : FIBAKošarkaška reprezentacija Belgije
Košarkaška reprezentacija Belgije - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Košarkaška reprezentacija Belgije
Tri dana kasnije srpske košarkaše čeka gostovanje u Belgiji, reprezentaciji koja godinama igra u manje-više istom sastavu.
Većina košarkaša nastupa u domaćem šampionatu, a nosioci ekipe su u Španiji – veteran Sem van Rosom koji nastupa za Valensiju i Ismael Bako koji brani boje Manrese.
Belgija nema potencijal poput Letonije, ali nezgodni su na domaćem terenu, što su pokazali i u kvalifikacijama za Evrobasket kada su pobedili Litvaniju +21 – 86:65.
Reprezentacija koju sa klupe predvodi Olivije Fukar završila je grupnu fazu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na prvom mestu, ispred Litvanije, Češke i Danske, i sa velikim samopouzdanjem čeka novi ciklus – ovoga puta kvalifikacija za šampionat sveta.
Belgijanci takođe forsiraju bržu igru, te će Srbija, ukoliko pobedi Letoniju, morati da primeni isti recept i u drugom kolu.

A, Srbija?

Orlovi utakmice dočekuju u podmlađenom sastavu, s tim što ih predvodi proslavljeni Miloš Teodosić koji se, uprkos obavezama u Virtusu iz Bolonje, priključio reprezentaciji.
Pored Teodosića veliku ulogu imaće Aleksa Avramović i Alen Smailagić, dok će se dosta očekivati i od Rebića, Ristića, Radanova, Zagorca, Apića, Ilića...
U timu su i supertalentovani Jović i Đurišić iz Mege, koji bi takođe mogli da dobiju šansu.
Tim Srbije za utakmice protiv Letonije i Belgije:
Plejmejkeri: Miloš Teodosić, Aleksa Uskoković, Nikola Rebić, Jovan Novak;
Bekovi: Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Nikola Jović;
Krila: Rade Zagorac, Uroš Trifunović, Nikola Đurišić;
Krilni centri: Alen Smailagić, Dalibor Ilić, Marko Jagodić-Kuridža;
Centri: Dragan Apić, Balša Koprivica, Dušan Ristić;
Videćemo za kojih će dvanaest da se odluči Pešić, ali ono što je sigurno, Srbiji neće biti nimalo lako, ali isti tako treba očekivati da momci odigraju motivisano i da ostvare pobede.
Saleta oduševio trojkom, od Željka uči, a od Karija je dobio ulogu: „Da izginemo za Srbiju!“ /video/
Bogdan bi da poleti, Nikola nudi recept: „Probao, ne radi...“
„Ko je lud da na njih ne računa?“: Pešić otkrio šta će biti sa Kalinićem i Lučićem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala