- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Gruba greška“: Ukrajina zahteva od Španije da povuče udžbenike u kojima je Krim ruski

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaKompanija "Epl" obeležila Krim kao rusku teritoriju
Kompanija Epl obeležila Krim kao rusku teritoriju  - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Ambasada Ukrajine u Španiji zahteva od lokalnih vlasti da povuku tiraž udžbenika za decu školskog uzrasta u kojima se Krim prikazuje kao deo Rusije.

„Ambasador Sergej Pogorelcev se obratio ministru za obrazovanje Španije Pilaru Alegriju Kontinentu povodom grube greške koja se nalazi u udžbenicima ‘Sociologije’ za učenike 2. razreda srednje škole u izdanju ‘Edelvives’ u kojima je Krim prikazan kao deo Rusije. Traženo je da se povuče celokupni tiraž udžbenika iz obrazovnih institucija u Španiji i zahtevano je da Ministarstvo obrazovanja Španije u budućnosti ne odobrava ove udžbenike“, saopšteno je na Fejsbuk stranici ambasade.

Nakon što je Krim postao deo Rusije nakon referenduma u martu 2014. godine, u raznim zemljama Evrope se Krim označava kao deo Rusije protiv čega je Kijev.
Tokom 2016. godine udžbenici sa ruskim Krimom su objavljeni u Nemačkoj. Nakon obraćanja ukrajinskih diplomata, udžbenici su zaplenjeni i prekinuto je njihovo štampanje. Ruski Krim se 2017. godine našao u jednom udžbeniku iz Velike Britanije. Takođe su 2018. godine proizveli dečiju društvenu igru u kojoj je karta Ukrajine bila napravljena bez Krima. Tokom 2020. godine u Estoniji je štampana karta Krima koji je u sastavu Rusije. Karta Ukrajine bez Krima je 2021. godine pronađena u dva ukrajinska udžbenika istorije u izdanju izdavačke kuće „Gramota“.
Podsetimo, Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Moskva je više puta izjavljivala da su stanovnici Krima demokratski, u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno rešeno“.
Ime Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
Krim o navodima da Moskva „priprema napad“ na Ukrajinu: Laž i antiruska propaganda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala