- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Fajzer“ optužio bivšu zaposlenu za krađu 12.000 tajnih dokumenata o vakcinama

© KENA BETANCURFajzer
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Američka farmaceutska kompanija „Fajzer“ optužila je zaposlenu, koja je nedavno dala otkaz, da je iz kompanije ponela veliki broj poverljivih dokumenata, uključujući poslovne tajne u vezi sa vakcinom protiv virusa korona i drugim lekovima.
Farmaceutska kuća pokrenula je tužbu protiv zaposlene, identifikovane kao Čun Siao Li, navodeći da je ona prebacila više od 12.000 datoteka, uključujući mnoštvo poverljivih dokumenata kompanije „Fajzer“, sa svog poslovnog računara na lični nalog na „Gugl drajvu“ krajem oktobra, a zatim prebacila te fajlove na svoj privatni uređaj.
„Zbog velikog broja dokumenata koje je gospođa Li nezakonito prisvojila, „Fajzer“ tek treba da utvrdi obim poslovnih tajni i poverljivih informacija koje ona poseduje“, saopštila je kompanija.
U saopštenju se dodaje da, iako Li sada poseduje hiljade dokumenata koje se mogu dovesti u vezu sa brojnim „Fajzerovim“ vakcinama, tužba je usmerena na vakcine protiv kovida 19 i terapije monoklonskim antitelima.
Li, pošto je bila zaposlena na poziciji pomoćnice direktora za statistiku, imala je pristup visoko poverljivim i poslovnim tajnim informacijama u vezi sa brojnim vakcinama i lekovima kompanije „Fajzer“, preneo je RT.
Kompanija navodi i da optužena nije delovala sama, već je imala saučesnike.
Internom istragom u kompaniji otkriveno je i da je Li pregovarala sa konkurentskom farmaceutskom firmom - Ksenkorom o mogućnosti zaposlenja, dodaje se u saopštenju.
S obzirom na to da se smatra da Li još uvek poseduje veliki broj poslovnih tajni kompanije, „Fajzer“ traži da joj se zabrani da koristi taj materijal u „svoje sopstvene svrhe“.
Li je istakla da je pružila sve informacije koje je kompanija od nje tražila, kao i da je sarađivala u istrazi, navedeno je sudskom podnesku.
U podnesku piše i da je Li odbila dalje sastanke sa kompanijom zbog „zdravstvenih problema“.
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
EKONOMIJA
Fajzer će inkasirati 36 milijardi dolara od prodaje vakcina u 2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala