- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blumberg: Predlog EU da vakcina važi 9 meseci za putovanja

© AP Photo / Michel EulerParižani napuštaju grad uoči novih korona mera
Parižani napuštaju grad uoči novih korona mera - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Evropska unija će preporučiti rok od devet meseci za validnost vakcinacije protiv kovida-19 za putovanja na svojoj teritoriji, a takođe će predložiti davanje prioriteta vakcinisanim putnicima, navodi se u dokumentu Evropske komisije u koji je njujorška agencija „Blumberg“ imala uvid.
Evropska komisija će predložiti da zemlje članice nastave da primaju sve putnike koji su imunizovani vakcinama koje je odobrila EU.
Takođe poziva zemlje da se ponovo otvore od 10. januara za sve one koji su dobili vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija.
Predložene izmene, takođe, uvode novo vremensko ograničenje za validnost vakcinacije protiv kovida, što sugeriše da će buster doze biti potrebne nakon perioda od devet meseci.
Očekuje se da će predlozi, koji se odnose na putovanja izvan EU, biti objavljeni kasnije danas.
Vlade zemalja članica EU traže da blok izjednači razlike u pravilima kako bi se olakšala putovanja, nakon što su vlade zauzele različite pristupe prema dužini važenja vakcine i buster dozama.
Budući da broj slučajeva nastavlja da raste širom Evrope, Evropska komisija planira da od 1. marta ukine svoju belu listu zemalja iz kojih su dozvoljeni svi putnici bez obzira na status vakcinacije.
Od tog datuma, vakcinisani i putnici koji su preležali virus, mogu sa EU digitalnim kovid sertifikatom ili ekvivalentnom propusnicom da uđu u blok.
Revidirana pravila bi takođe omogućila putovanje u EU za decu između 6 i 17 godina koja su imala negativan PCR test pre polaska čak i ako nisu vakcinisana.
Zemlje EU mogle bi da zahtevaju dodatno testiranje nakon dolaska, kao i karantin ili samoizolaciju.
Predlozi će sada ići pred države članice na odobrenje.
Kao dodatan vid zaštite, dokaz o negativnom PCR testu bi bio potreban za sve putnike koji su vakcinisani vakcinom koju je odobrila SZO, ali koju nije odobrio evropski regulator za lekove, kao i za one koji su se oporavili od korone, sudeći prema predlozima.
Njujorška agencija navodi da industrija putovanja pomno prati planove evropskog bloka.
Nakon podizanja kapaciteta u periodu od juna do oktobra, evropske avio-kompanije su ponovo počele da beleže lošije rezultate.
Broj sedišta koja se nudi na letovima u Austriji je ove nedelje za 39 odsto ispod nivoa iz 2019. godine, što je pad od tri procentna poena u odnosu na početak novembra, na osnovu podataka sajta OAG za praćenje letova.
Sličan pad se dogodio i u Francuskoj i Nemačkoj.
„Lošije poslovanje će verovatno potrajati do Božića i moglo bi da utiče na planiranje odmora za leto 2022. godine“, izjavio je izvršni direktor irske avio-kompanije „Rajaner“ Majkl O''Liri u jednom intervjuu.
Pasoš i potvrda o vakcinaciji - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
DRUŠTVO
Istražujemo: Kako građani Srbije da koriste zeleni kovid pasoš širom Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala