- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Blokiraćemo Lamanš“: Pretnja Britaniji iz Francuske

CC0 / Pixabay / Lamanš - od početka novembra iz kanala Lamanš spaseno je oko 160 migranata koji su pokušali da se dokopaju britanske obale.
Lamanš - od početka novembra iz kanala Lamanš spaseno je oko 160 migranata koji su pokušali da se dokopaju britanske obale. - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Nezadovoljni brojem dozvola za ribolov koje su im britanske vlasti izdale za period posle Bregzita, francuski ribari najavili su za petak potpunu blokadu saobraćaja na i ispod Lamanša.
Članovi udruženja francuskih ribara rekli su na onlajn konferenciji da planiraju da upotrebe veliki broj vozila u tunelu pod kanalom između Britanije i Francuske.
London i Pariz spore se oko broja dozvola koje je Velika Britanija dodelila francuskim plovilima koje im omogućava ribolov u britanskim vodama posle Bregzita.
Francuska i njeni ribari ističu da im je potrebno mnogo više dozvola i da im je strpljenje na kraju. Sa druge strane, vlasti u Londonu tvrde da poštuje sve dogovore koji se tiču odnosa po napuštanju EU.
Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je da je London razočaran pretnjama francuskih ribara.
„Francuske vlasti treba da spreče moguće nezakonite radnje i da protest ne utiče na trgovinu. Nastavićemo da pažljivo pratimo razvoj događaja“, naveo je portparol.
Francuski ribari u aprilu su već bili blokirali kamione koji su prevozili ribu iz britanskih voda do prerađivačkih centara u Francuskoj.
Veći incident zbog spora oko dozvola za ribolov dogodio se u maju kada je britanska mornarica poslala dva patrolna broda jer su francuska plovila blokirala ostrvo Džerzi u Lamanšu.
Tenzije, koje su narasle dolaskom dva francuska policijska čamca, spuštene su po okončanju protesta ribara.
Francuska i Britanija takođe prebacuju odgovornost jedna na drugu za smrt 31 migranta koji su se udavili u sredu kada su pokušali da pređu Lamanš u gumenom čamcu.
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
SVET
Britanija dala ultimatum Francuskoj: Povucite se u roku od 48 sati ili slede mere
Zaplenjeni britanski brod - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
SVET
Pariz preti, London uzvaća: Britanski brodovi u stanju pripravnosti, pozvan francuski ambasador
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala