Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Sočija: Hvala Putinu na poštovanju, za nas je važniji rezultat

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zahvalnost što predsednik Rusije Vladimir Putin iskazuje poštovanje prema Srbiji, ali je dodao da je „za nas je mnogo važniji rezultat“ u razgovorima o ceni gasa.
„Od formata je mnogo važniji rezultat. Sa Putinom će na stolu biti mnogo tema, jedna od njih je gas“, rekao je Vučić u intervjuu za televiziju „Pink“ iz Sočija, gde će sutra razgovarati sa Putinom.
On je ukazao da je, „naravno Putin taj koji odlučuje, da nije, odavno bi završili pregovore“, ali je istakao da je u Soči došao da se bori „za formulu“.
„Kada znate formulu, onda znate koju ćete cenu dobiti. Mi hoćemo da razgovaramo i o formuli i fleksibilnosti. Šta god da uspemo da dobijemo to je od ogromnog ekonomskog značaja“, rekao je Vučić.
On je napomenuo da Rusija vodi računa o svojim interesima, ali je dodao da je siguran da će voditi računa i o prijateljskim odnosima sa Srbijom.
„Ako nam je cena gasa po 1.000 kubnih metara prosečno 300 dolara, ili 500, 600 dolara, na godišnjem nivou to je potrošnja od tri milijarde, dakle, izračunajte. To su svakako, direktno 600 miliona, a indirektno preko 1,2 milijarde više novca koliko država mora da uplati. Za te pare možemo da izgradimo 20 bolnica u Srbiji. Samo hoću da kažem koliko je veliki značaj i ogroman novac u pitanju. Ja verujem da će ruski partneri, osim svojih interesa, naravno voditi i računa o strateškom partnerstvu sa Srbijom“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je istakao da Putin sigurno razume našu potrebu da rešenje bude najpovoljnije.
„Verujem u prijateljstvo predsednika Rusije, ako me pitate od koga najviše očekujem u Rusiji, to je Putin. On je uvek razumeo poziciju Srbije, on zna šta znači biti pod pritiskom, koliko je teško voditi politiku slobodarstva, zato najveću podršku očekujem od njega“, naglasio je Vučić.
Kako je dodao, lični kontakt između njega i predsednika Rusije je zasnovan na prijateljskom, bratskom odnosu dva naroda.
„Razumem Ruse kada se ljute na nekoga ko ne plati dug. Srbija ništa danas ne duguje Rusiji. To su važne stvari, gradili smo tu vrstu razumevanja i poverenja. Ovo je moj 19. susret sa Putinom“, naveo je Vučić.
Kako je dodao, njihov odnos je takav da kada kažu jedan drugome nešto, to će tako i da bude.
„Verujem da zbog tog poverenja i odnosa imamo pravo da se nadamo“, naveo je predsednik Srbije i dodao ne krije da je nervozan i da ima tremu, te da je to odraz odgovornosti i odlika ljudi koji se nadaju najboljim rezultatima, preneo je Tanjug.
Vučić je istakao da se „danas vodi veliki energetski rat na nivou sveta“.
„Energija je postala sve. Vi morate da imate struju, morate da imate gas jer vam to znači industriju. Ne samo prljavu, već i modernu. Morate da obezbedite svoju zemlju, a najlakše je reći da ne koristimo ugalj i da nemamo struje“, kaže Vučić.
Prioritet je, kako je dodao, obezbediti dovoljne količine gasa i struje.
Predsednik je, govoreći o inflaciji, rekao da su mnogi štampali pare i sad se to mora osetiti i u manjim zemljama. On je podsetio na probleme koje sa inflacijom imaju Nemačka, SAD i Turska.
„Imamo brašna, pšenice i svega. Imamo mnogo robe u robnim rezervama i one služe da utičemo na tržište u vreme krize“, rekao je Vučić i dodao da cene ne mogu rasti enormno, a da je potrebno preduzeti mere i intervenisati na tržištu da bi se to sprečilo.
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SRBIJA
Vučić doputovao u Soči
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
RUSIJA
Kremlj o susretu Putin-Vučić: Važni razgovori sa saveznikom Rusije
Rabočiй vizit prezidenta RF V. Putina v Kitaй - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
SRBIJA
Vučić pred susret sa Putinom: Pitanje svih pitanja u Srbiji je gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala