Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Imam veliku tremu, moliću Putina da nam izađe u susret

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić   - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ima veliku tremu pred sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o svim ključnim političkim pitanjima.
"Veoma važan susret za Srbiju. Rusija je nama 4. trgovinski partner, imamo mnogo prostora za uvećanje razmene sa njima", kazao je srpski predsednik koji sa Putinom treba da se sastane za 24 sata.
Dodao je da će sa ruskim predsednikom razgovarati o ključnoj temi za Srbiju, a to je gas.
"Moliću Putina da nam izađe u susret. E sad da sam ja na njegovom mestu da li bi sebi izašao u susret...", rekao je Vučić.
Kako je rekao, Srbija u ovom trenutku ima rezerve od 128 miliona kubnih metara gasa jer ga troši svakodnevno i zato je njegova cena od presudnog značaja.
"Imamo rezerve gasa od 128 miliona kubika, jer ih trošimo svakodnevno, jer je cena električne energije petostruko veća na berzi i ne želimo da je kupujemo. Danas je cena gasa 1.064 dolara na berzi, a mi plaćamo 270", kazao je Vučić.
Kazao je da će razgovrati sa Putinom i o KiM i da će ga obavestiti o svemu što se dešava u razgovorima o KiM, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.
"Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese", rekao je Vučić.
Kako je dodao sa Rusijom je usaglašen program ekonomske saradnje od 2021. do 2026. godine.
"To je nešto što samo dugo pripremali. Takođe, dogovorili smo prvu fazu centra za radiofarmaciju u vrednosti od 15 miliona evra. Sve je dogovoreno za 'Petrohemiju' i jedino smo sa Rusima to mogli", napomenuo je.
Dodao je da je u postupku usaglašavanja još mnogo sporazuma sa Rusijom ali da će o tome govoriti nakon susreta sa predsednikom Ruske Federacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala