- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada u Beču dobila preporuku o ustaškom okupljanju u Blajburgu: Nema mesta nacizmu u Austriji

© AP Photo / Darko BandicProustaški skup u Blajburgu
Proustaški skup u Blajburgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Ekspertska komisija, koja je uspostavljena sa ciljem analize ustaškog okupljanja na komemoraciji u Blajburgu, dala je jasnu preporuku austrijskoj vladi da taj skup treba trajno zabraniti.
Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potreban napor u uklanjanju ustaških simbola među učesnicima. Šta više, podsticali su isticanje ustaških simbola, navodi se u izveštaju ekspertske grupe.
Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, dodali su oni.
Poslednja komemoracija u Blajburgu održana je pre dve godine, zbog pandemije, i ona bi mogla biti i poslednja.
Inače okupljanje u Blajburgu organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.
U analizi skupa u Blajburgu učestvovali su eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici Rimokatoličke crkve, a komisija je uspostavljena 2019. godine, nakon više godišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu.
Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je, povodom preporuke Komisije, da se mora zabraniti svaki pokušaj širenja desničasko-ekstremističkih i revizionističkih stanova na skupovima.
„Takođe nacistički i fašistički simboli nemaju šta da traže na komemoracijama. Za veličanje režima terora nema mesta u Austriji“, podvukao je on.
Stranka Zelenih izrazila je zadovoljstvo zaključkom ekspertske komisije.
„Posebno u Državnom ugovoru Član 9. jasno ukazuje da se mora sprečiti svako veličanje nacizma i svakog oblika fašizma. Uzimajući to u obzir izveštaj eksperata smatra da se okupljanje, takozvana komemoracija na Lojpašom polju, u obliku koji poznajemo do 2019. godine mora ubuduće zabraniti. Sada je pravni okvir rešen, i zeleni pozdravljaju da proslava u Blajburgu ne može da se tretira kao komemoracija", istakla je poslanica zelenih Olga Foglauer.
Ekspertska komisija u svom izveštaju ukazuje i da natpisi kao što su "Čast i slava paloj hrvatskoj vojsci, maj 1945" i amblemi na dva spomen obeležja u Blajburgu treba da budu uklonjeni.
"Natpisi i amblemi ne služe sećanju, već veličanju fašističkog ustaškog režima i njegovih vojnika", ocena je eksperata.
Simboli na spomen obeležjima su u suprotnosti sa zakonom o zabrani nacističkih obeležja, jer se koriste simboli jedne jedinice SS divizije, konkretno je reč o grbu NDH, naveli su oni.
Austrijska vlada će, s tim u vezi, proširiti zakon o zabranjenim simbolima sa, pored već zabranjenih ustaških simbola, simbolima HOS-a, preneo je Tanjug.
U Beču se podseća da HOS nije bio samo ime ustaške vojske, već i paravojna jedinica 1991-1993, koja upada u oči zbog direktnih i pozitivnih izjava u vezi sa hrvatskim fašizmom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala