- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Visoka bezbednost i efikasnost: Objavljeni detalji o ruskoj vakcini za decu od 12 do 17 godina

© Press-služba mэra i pravitelьstva Moskvы / Uđi u bazu fotografija„Sputnjik lajt“ vakcina
„Sputnjik lajt“ vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Vakcina protiv virusa korona za decu od 12 do 17 godina napravljena je na istoj platformi kao i „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), sastoji se od dve komponente koje se primaju u razmaku od 21 dana, saopštila je pres služba Ministarstva zdravlja Rusije.

„Kako bi se deca od 12 do 17 godina pouzdano zaštitila od virusa korona, njihovo zdravlje i životi, Centar ‘Gamaleja’ Ministarstva zdravlja Rusije je proizveo vakcinu ‘Gam-Kovid-Vak M’. Preparat je napravljen na istoj platformi kao i vakcina ‘Sputnjik Ve’ koja se dobro pokazala u više od 70 zemalja i kojom je u svetu vakcinisano više od 100 miliona ljudi, kao i ‘Sputnjik lajt’. ‘Gam-Kovid-Vak M’ se kao i ‘Sputnjik Ve’ sastoji iz dve komponente i prima se u intervalu od 21 dana“, navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je nova vakcina prošla sva neophodna klinička ispitivanja tokom kojih je pokazala visoku bezbednost i efikasnost. Ministarstvo je registrovalo vakcinu na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja.
„Od ukupnog broja zaraženih virusom korona u Rusiji od početka pandemije do danas maloletnici čine preko pet odsto, što je manje nego u mnogim zemljama, ali zbog širenja 'delta' soja broj obolelih raste“, saopštava pres-služba ruskog Ministarstva zdravlja.
Rusko Ministarstvo konstatuje da, prema mišljenju međunarodnih stručnjaka, vakcinacija adolescenata ne samo da smanjuje obolevanje i broj teških slučajeva među tom starosnom grupom, već dovodi do smanjenja zaražavanja među stanovništvom uopšte.
Ističe se da se trenutno u Rusiji leči od virusa korona više od 30.000 dece. Kod mnogih se bolest manifestuje u teškom obliku, naglašava se u saopštenju.
Ranije je saopšteno da je u Rusiji odobrena primena vakcine protiv virusa korona „Sputnjik-M“ za decu od 12 do 17 godina.
Vakcinacija u Africi - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SVET
SZO: Deca su u malom riziku, dajte vakcine prvo siromašnima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala