- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajina poziva Nemačku da zauzme čvršći stav o „Severnom toku 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKopneni deo gasovoda "Severni tok 2"
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba pozvao je novu vladajuću koaliciju u Nemačkoj da zauzme čvršći stav o „Severnom toku 2“, posebno na temu sertifikacije gasovoda.

„Ukrajina pozdravlja sklapanje novog koalicionog sporazuma u Nemačkoj. Za nas je veoma važno to što se buduća nemačka vlada složila sa principijelnim stavom Ukrajine. Tekst koalicionog sporazuma prepoznaje važnost izdvajanja Ukrajine, Gruzije i Moldavije u okviru ‘Istočnog partnerstva’ i potvrđuje podršku Ukrajini na putu ka evrointegraciji“, navodi agencija „RBK-Ukrajina“ reči Kulebe.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je uspela da ubedi nemačke partnere da promene svoj zastareli pogled na „Istočno partnerstvo“ EU, priznavši važnost „Pridruženog trija“.

„Pored toga, novi koalicioni sporazum sadrži podršku Nemačke suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine. To svedoči i o kontinuitetu nemačke politike u normandijskom formatu i naporima za političko i diplomatsko rešavanje rusko-ukrajinskog oružanog sukoba“, podvukao je Kuleba.

Kako navodi agencija, ministar je takođe naveo da nova nemačka vlada traži od Rusije da „hitno prekine sa pokušajima destabilizacije Ukrajine, kršenjem primirja u Donbasu i sa okupacijom Krima“.
Kuleba je obratio pažnju i na to da je u koalicionom sporazumu potvrđena spremnost da se razvija energetsko partnerstvo sa Ukrajinom, što postavlja temelje za jačanje strateškog partnerstva Kijeva i Berlina u narednim godinama.

„U isto vreme smo pozvali novu nemačku koaliciju da zauzme oštriji stav o ‘Severnom toku 2’. Proces sertifikacije projekta bi trebalo u potpunosti da odgovara evropskom zakonu. Mi sa nestrpljenjem očekujemo imenovanje nove nemačke vlade i želimo novoj koaliciji uspeh radi dobrobiti Nemačke i Evrope, što ujedno odgovara i interesima Ukrajine", dodao je Kuleba.

Socijaldemokrate su pregovarale sa ekološkom strankom Zelenih i Slobodnim demokratama otkako su odneli tesnu pobedu na parlamentarnim izborima 26. septembra. Novi nemački kancelar će biti socijaldemokrata Olaf Šolc, a njegovo imenovanje se planira u prvoj polovini decembra.
Polaganje poslednje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
RUSIJA
Nemački Zeleni: Nove američke sankcije neprihvatljive čak i za protivnike „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala