Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Spomenik kralju Petru Prvom postavljen u Subotici /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPortret Petara I Karađorđevića, delo slikarke Ljiljane Stevanović Ljis
Portret Petara I Karađorđevića, delo slikarke Ljiljane Stevanović Ljis - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću postavljen je u centru Subotice ispred zgrade „Jadrana“. Postavljanje spomenika jednom od omiljenih srpskih vladara izazvalo je veliko interesovanje Subotičana, a ceo posao je nadgledao i sam autor, akademski vajar Zoran Ivanović.
Stojeću skulpturu kralja Petra, visoku 4,2 metra i tešku 1,3 tone, izlila je Livnica „Kuzmanović“ iz Smedereva. Pre toga, na platou ispred Sokolskog doma izgrađen je postament od aranđelovačkog granita visine 5,6 metara. Zbog kosine ulice, bilo je potrebno pažljivo postavljanje biste, prenosi portal subotica.com.
Vrednost radova je 21.4 milion dinara a finansiraju se iz budžeta grada. Prema nezvaničnim informacijama, spomenik Kralju oslobodiocu biće svečano otkriven 30. novembra.
Odluka o podizanju spomenika doneta je prošle godine, kada je gradski parlament u jednom danu doneo jednoglasnu odluku da Subotica dobije tri nova monumenta.
Uz kralja Petra, već su postavljeni spomenici biskupu Ivanu Antunoviću kod Katedrale i nekadašnjem gradonačelniku Karolju Birou u samom centru grada.
Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića 21. septembra 1904. - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Vladar kog nisu zvali „visočanstvo“, već “čika Pera“: Vek od smrti kralja Petra I /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala