- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc: Postignut sporazum o novoj nemačkoj vladi

© AP Photo / Markus SchreiberZgrada Rajhstaga u Berlinu
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Mandatar za sastav nove nemačke vlade Olaf Šolc potvrdio je danas da su tri stranke - socijaldemokrati, liberali i zeleni - postigle dogovor o formiranju nove vlade, čime će se okončati era dugogodišnje vladavine kancelarke Angele Merkel.
Nova vlada imaće 17 ministarstava, odnosno za jedno ministarstvo više nego prethodni kabinet pošto se uspostavlja ministarstvo građevine, prenose agencije.
Socijaldemokratama pripada mesto kancelara, šefa kabineta, kao i šest resora.
Zeleni dobijaju pet ministarstava među kojima vicekancelarsko mesto i ministarstvo spoljnih poslova. Slobodne demokrate (FDP) će imati četiri resora.
Ta takozvana "semafor koalicija", prema Šolcovim rečima, ispuniće cilj modernizacije Nemačke.
Prema sporazumu od 177 stranica, koji je sklopljen nakon dva meseca pregovora, tri stranke su se saglasile da ubrzaju javna ulaganja u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, kao i da se od 2023. godine vrate na stroga ograničenja nivoa državnog duga.
Šolc iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koji bi trebalo da zameni Merkelovu na funkciji kancelara, istakao je značaj suverene Evrope, prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama kao ključne tačke u vladinoj spoljnoj politici.
Prema koalicionom sporazumu, tri stranke izražavaju podršku evropskim integracijama Zapadnog Balkana.
Šolc je rekao da očekuje da će članovi stranaka dati "svoj blagoslov" sporazumu u narednih 10 dana.
Socijaldemokrate su pregovarale sa ekološkom strankom Zelenih i Slobodnim demokratama otkako su odneli tesnu pobedu na nacionalnim izborima 26. septembra.
Ako članovi stranke potpišu sporazum, tročlani savez zameniće sadašnju "veliku koaliciju".
Tri buduće vladajuće stranke se nadaju da će Šolca (63), koji je bio ministar finansija i vicekancelar od 2018. godine u vladi Merkelove, parlament izabrati za kancelara u nedelji koja počinje 6. decembra.
To je prvi put u nemačkoj istoriji da koalicionu vladu čine socijaldemokrate, liberali i zeleni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala