- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin upozorio EU: Provokacije Kijeva usmerene na eskalaciju u Donbasu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o situaciji na granici EU i Belorusije, sukobu u Ukrajini, Nagorno-Karabahu i drugim međunarodnim pitanjima, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Predsednik Rusije je izrazio zabrinutost zbog kontinuiranih provokacija ukrajinske strane, usmerenih na zaoštravanje situacije na kontakt-liniji. Ukazano je da je neophodno da Kijev prekine sa politikom diskriminacije stanovništva koje govori ruskim jezikom kojom se krše međunarodne obaveze Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da Minski sporazumi kao osnova rešavanja problema u Ukrajini nemaju alternativu.

Kriza na granici Belorusije i EU

Prilikom razgovora o situaciji na granicama Belorusije i zemalja EU, Putin i Mišel su ukazali na značaj što bržeg rešavanja migrantske krize na osnovu normi međunarodnog humanitarnog prava.
Takođe se naglašava da je ruski predsednik ukazao na kontraproduktivnost sankcija protiv Belorusije. Izrazio je nadu da će Mišel raditi sa Varšavom u cilju sprečavanja nasilja nad migrantima.

.„Skrenuta je pažnja na upotrebu vodenih topova, suzavca, svetlećih granata i drugih specijalnih sredstava od strane poljskih snaga. Izražena je nada da će Šarl Mišel poraditi sa Varšavom s ciljem sprečavanja nasilja nad migrantima i odustajanja od akcija koje bi mogle dovesti do eskalacije situacije“, javlja Kremlj.

Takođe se navodi da su Putin i Mišel tokom razgovora potvrdili potrebu uspostavljanja saradnje između EU i Belorusije.
„Potvrđena je valjanost uspostavljanja sistematske interakcije između EU i Minska, kao što je dogovoreno u telefonskim kontaktima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel“, precizirano je u saopštenju.
Ruski predsednik je informisao Mišela o preduzetim koracima usmerenim na realizaciju odredbi trilateralnog sporazuma o Nagorno-Karabahu, potpisanog 9. novembra 2020. godine, uključujući uspostavljanje mirnog života, obnavljanje ekonomskih i saobraćajnih veza na Južnom Kavkazu.
Takođe se ističe da su Putin i Mišel tokom razgovora dotakli teme Avganistana i Libije.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
RUSIJA
„Da im ne padne na pamet“: Putin podsetio Zapad na crvene linije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala