- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otkriveni novi detalji o autobuskoj nesreći u Bugarskoj

© REUTERS / STOYAN NENOVKola hitne pomoći, tragedija u Bugarskoj
Kola hitne pomoći, tragedija u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Ako se pogledaju dostupne informacije o saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, može se reći da se vozač autobusa nije ponašao u skladu sa nastalom situacijom, smatra bivši istražitelj Georgi Iliev.
Prema rečima eksperta, vozač je prvo udario u ogradu koja se nalazila desno, nakon čega je autobus krenuo levo, a zatim opet desno.
"Nešto se desilo u tom trenutku", izjavio je Iliev televiziji BNT.
"Glavni zadatak onih koji sprovode istragu je da otkriju vreme požara: da li je nastao pre nego što je vozač izgubio kontrolu nad vozilom ili nakon sudara sa ogradom. Šta je tačno tamo gorelo? Jer, stvara se utisak da je požar bio vrlo kratak, ali sa veoma visokom temperaturom", izjavio je ekspert.
On je dodao da za četiri-pet minuta, koliko obično gore autobusi, putnici imaju mogućnost da dođu sebi i razbiju staklo. Iliev je pretpostavio da potencijalna snažna eksplozija nije dala mogućnost putnicima da brzo reagovati.
"Oni koji su bili prisebni, razbili su staklo i uspeli su da se spase", izjavio je ekspert.
U makedonskim medijima je objavljena informacija da se u autobusu mogla nalaziti pirotehnika. Ministar inostranih poslova Bujar Osmani je, ipak, pozvao da se ova informacija ne širi.
"Nije vreme za spekulacije. Porodice se nalazile u veoma teškom emocionalnom stanju. Neproverene spekulacije njihovo stanje čine još težim", izjavio je Osmani.
Prevoznik „Besa Trans BTB“ na svom Fejsbuk profilu demantovao je da je u autobusu prevožena pirotehnika ili švercovano gorivo.

Autobus nije imao licencu, prevozniku oduzeta dozvola za rad

Autobus u vlasništvu „Besa Trans BTB“ koji je izgoreo u Bugarskoj nije bilo licenciran za međunarodni prevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prevoza, pa je ovom preduzeću danas oduzeta dozvola za rad, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Severne Makedonije.
U saopštenju se ističe da vozilo ne postoji ni u elektronskoj evidenciji izdatih dozvola za obavljanje unutrašnjeg ili međunarodnog prevoza putnika koje vodi Ministarstvo saobraćaja i veza.
Dodaje se da su registrovana tri licencirana vozila kompanije "Besa trans BTB", ali da izgorelog autobusa nema među registrovanim vozilima.
Iz Ministarstva ističu i da je Vlada na prošloj sednici obavezala Inspektorat da izvrši vanrednu kontrolu u preduzeću "Besa trans".
Nesreća u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
REGION
Otkriven uzrok udesa u Bugarskoj, pokrenut postupak za oduzimanje dozvole makedonskom prevozniku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala