- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Nenapisana pisma“ Nadežde Petrović premijerno u Beogradu

© Foto : Narodno pozorište Slobodan BUS VukajlovićVanja Milačić kao Nadežda Petrović u monodrami "Nenapisana pisma"
Vanja Milačić kao Nadežda Petrović u monodrami Nenapisana pisma - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Povodom 148 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović u petak, 3. decembra, na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu biće izvedena monodrama „Nenapisana pisma “ u produkciji Gradskog Pozorišta Čačak.
Monodrama u izvođenju glumice Vanje Milačić izvedena je premijerno u Domu kulture Čačak prošlog meseca, kao jedan je od pratećih programa izložbe „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“ Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.
Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka, oživela je lik Nadežde Petrović u tekstu „Nenapisana pisma“, kog je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović u produkciji Gradskog pozorišta Čačak u saradnji sa beogradskom kućom „Fejm solušns“. Lik Nadežde Petrović poveren je Vanji Milačić, glumici Narodnog Pozorišta u Beogradu.
„Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih građana da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti“, izjavila je Vanja Milačić.
Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove predstave, saopštilo je Narodno pozorište.
Scenografiju je uradila Marija Lukić iz „Šabi čik dizajna“ iz Čačka, kostim Marta Čkonjević, studentkinja na dizajnu i oblikovanju tekstila na univerzitetu u Ljubljani, a originalnu muziku napisala je kompozitorka Ana Krstajić, kreativni ambasador nacionalne platforme „Srbija Stvara“, dok dizajn potpisuje Ana Krbanjević, dizajnerka iz Beograda. Inspicijent predstave je Sanja Mimica.
Nadežda Petrović - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2021
Sakupljala je predmete po rodnoj Srbiji da bi ih predstavila francuskoj javnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala