- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rudarima Federacije BiH na protestu se pridružio bend „Dubioza kolektiv“: Ori se pesma /video/

© Foto : RTRSProtest rudara u Sarajevu
Protest rudara u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Više od 500 rudara noć je provelo ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, gdje su prethodnog dana protestovali nezadovoljni svojim položajem. Tokom dana rudarima se na protestu pridružila i muzička grupa "Dubioza kolektiv".
Članovi "Dubioze kolektiv" i rudari u zanosu pevaju pesmu "Fadile j**i se, i ti i Vlada Federacije".
Dogovor je da između svake pesme otpevaju ove stihove upućene prema premijeru i ostalim ministra federalne vlade.
Demonstrantima u Sarajevu se pridružila i još jedna veća grupa rudara koji su iz Tuzle stigli raspoređeni u tri autobusa i nekoliko privatnih vozila.
“Mi ne odustajemo od svojih zahteva, niti pristajemo na razgovor s nadležnima. Svoje smo već sve rekli. Ovde ostajemo do kraja”, kazali su rudari.
Kako saznaje portal Kliks, grupa rudara iz Rudnika uglja u Banovićima uskoro bi trebala krenuti put Sarajeva kako bi podržali komorate iz ostalih rudnika. Polazak ka glavnom gradu BiH planiran je u 13 sati.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore. Naglasio je da je razgovor jedini način da dođemo do rešenja.
Predstavnici Sindikata radnika rudnika ranije su odbili da prisustvuju sastanku u Vladi FBiH koji je sazvao premijer Fadil Novalić.
Na sastanku premijera FBiH, ministara i direktora koncerna Elektroprivrede BiH, koji je počeo u ponoć, a završen oko 2 sata, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara.
Novalić je izrazio žaljenje što predstavnici rudara nisu došli i što nije mogao, kako je rekao, iz prve ruke čuti šta ih je dovelo na proteste ispred Vlade, prenosi RTRS.
Podsećamo, oko 7.000 rudara iz svih sedam rudnika u Federaciji BiH obustavilo je proizvodnju. Protestuju zbog primene novih pravilnika o radu i učinku, koji znatno smanjuje osnovnu platu rudara, kopača i bagerista.
Rudari iz Kreke, Banovića, Breze i drugih rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH traže da budu stavljeni van snage pravilnici o radu i radnom učinku koji osnovnu platu sa sadašnjih 850 smanjuje na 570 konvertabilnih maraka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala