- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika uvela sankcije Moskovskom fizičko-tehničkom institutu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZastava SAD na zgradi Ministarstva trgovine u Vašingtonu
Zastava SAD na zgradi Ministarstva trgovine u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv Moskovskog fizičko-tehničkog instituta (MFTI), saopšteno je na sajtu američkog Ministarstva trgovine.

„Biro za industriju i bezbednost SAD dodao je na sankcioni spisak i Moskovski fizičko-tehnički institut kome je zabranjen izvoz zbog izrade proizvoda koji se koriste u vojne svrhe“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov, komentarišući gorenavedene sankcije, izjavio je da američki predsednik Džozef Bajden nastavlja da podržava destruktivni kurs kako bi prekinuo veze sa Rusijom u oblastima koje nemaju nikakve veze sa politikom.
Diplomata je naveo da institut zaista obučava tehničke eksperte, između ostalog i za rad u vojnim kompanijama. Međutim, kako je Antonov istakao, kako bi to moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost SAD „to možemo samo da nagađamo“.

„Kao i obično nisu nam izneli nikakve činjenice. Svako novo ograničenje predstavlja propuštenu mogućnost za normalizaciju bilateralnih odnosa“, naglasio je ambasador Rusije u Vašingtonu.

Pored toga, američko ministarstvo je proširilo spisak pravnih lica koja ugrožavaju nacionalnu bezbednost zemlje. Ažurirani spisak je obuhvatio 27 inostranih kompanija koje se nalaze u Kini, Japanu, Singapuru i Pakistanu.
Polaganje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
RUSIJA
Ruski senator o novim američkim sankcijama: Vašington ponovo dodelio sebi ulogu „svetskog sudije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala