- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija je dočekala „nasmejanog“: „Željko me je spustio na zemlju, od Pešića hoću da pokupim trikove“

© Sputnik / Lola ĐorđevićAlen Smailagić
Alen Smailagić  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Alen Smailagić, košarkaš Partizana i reprezentativac Srbije, govorio je za Sputnjik o pozivu selektora Svetislava Pešića, odazivanju na isti, kao i o radu sa Željkom Obradovićem.
Smailagić je prošlog leta potpisao višegodišnji ugovor sa Partizanom, nakon što je dve godine proveo u Sjedinjenim Američkim Državama igrajući za Golden Stejt Voriorse.
Mladi srpski košarkaš imao je atipičan put, pošto je do NBA došao iz Razvojne lige (takmičenja ispod NBA) u koju je direktno prešao iz KK Beko iz Koteža.
Međutim, kada je dospeo do NBA, stvari se nisu odvijale onako kako je on želeo, te je za dve sezone odigrao 29 utakmica i prosečno je na terenu provodio samo osam minuta.
Popularni Smajli, što na engleskom jeziku znači „nasmejan“, nije uspeo da se nametne u Voriorsima.
Zbog toga njegova budućnost u ekipi nije bila sigurna, situacija je bila teška i sve to je uticalo da prošlog leta, pre nego što je prešao u Partizan, odbije poziv tadašnjeg selektora Igora Kokoškova za kvalifikacije za Olimpijske igre.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAlen Smailagić sa novinarem sportske redakcije Sputnjika
Alen Smailagić sa novinarem sportske redakcije Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Alen Smailagić sa novinarem sportske redakcije Sputnjika
Smailagić je svestan svega toga i sada kada je miran, kada je čvrsto nogama na zemlji, u smislu da ima višegodišnji ugovor i stabilnu situaciju, kaže da će biti uz reprezentaciju uvek kada dobije mogućnost.

„Prija poziv, odabrani ljudi dobijaju poziv, ne svi. Stvarno prija, sada sam se odazvao jer imam čvrsto tlo pod nogama, ne moram da razmišljam za klub, pošto sam u Partizanu, i sada mogu da se odazivam češće na treninge i pozive reprezentacije i da se nadam najboljem“, rekao je Smailagić za Sputnjik na okupljanju reprezentacije.

Pred košarkašima Srbije su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2023. godine, a prvu utakmicu u ovom ciklusu odigraće protiv Letonije u četvrtak u 20 časova u dvorani Aleksandar Nikolić.
Selektor Svetislav Pešić, kao ni njegovi prethodnici, ne može da računa na košarkaše iz Evrolige i Orlovi će u podmlađenom sastavu odmeriti snage protiv Letonije, a zatim i tri dana kasnije na gostovanju protiv Belgije.
© Foto : ABA liga / Partizan NIS / Dragana StjepanovićAlen Smailagić – detalj s utakmice KK Partizan – Krka
Alen Smailagić – detalj s utakmice KK Partizan – Krka - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Alen Smailagić – detalj s utakmice KK Partizan – Krka
Jedan od nosilaca biće Smailagić, koji briljira u dresu Partizana na startu sezone.
„Osećaj je sjajan, to je naša zemlja i mi ćemo da se borimo za te boje. Očekujemo pobede i mislim da će biti lepo iskustvo za nas, mlada smo ekipa, i to će nam pomoći u daljem nastavku karijere“, kazao je Smajli.
Kada je reč o nastavku karijere, za sada se ispostavlja da je 21-godišnji košarkaš doneo pravu odluku što je potpisao za Partizan.
Igra jako zrelo, prepoznaje situacije, kako ofanzivno, tako i defanzivno, i za Sputnjik kaže da zasluge za ovakvu igru idu iskustvu koje je stekao u NBA, ali i Željku Obradoviću.
© AP Photo / Jeff ChiuSrpski košarkaš Alen Smailagić u dresu Golden Stejt Voriorsa
Srpski košarkaš Alen Smailagić u dresu Golden Stejt Voriorsa - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Srpski košarkaš Alen Smailagić u dresu Golden Stejt Voriorsa
„Ima svega, u NBA nisam imao velikih minuta, ne mogu da kažem da je preterano iskustvo, ali sam imao vizuelni pogled, mogao sam da vidim najbolje košarkaše sveta kako igraju, kako se kreću, a ima mnogo i do Željka Obradovića“, istakao je Smailagić.
Smajli je posebno impresivan bio u derbiju protiv Crvene zvezde kada je bio jedina svetla tačka u Partizanu. Pokazao je sve ono što trener voli da vidi kod mladog košarkaša – drskost, neustrašivost, želju za nadmetanjem...

„Naučio sam mnogo od Željka za tri-četiri meseca. Spustio me je na zemlju, pokazao mi je gde mogu najbolje da utičem na igru, gde sam dominantan, pošto sam se kao mladi igrač još tražio. Tu mi je mnogo pomogao, pronašao mi je kvalitete, mane, i tera me da radim ono što će najbolje uticati na tim i na moju karijeru“, rekao je reprezentativac Srbije.

Dobre igre nisu ostale neprimećene, Smajli je dobio poziv Pešića, odazvao se i raduje se saradnji sa još jednim legendarnim srpskim trenerom.

„Nisam još imao neki poseban razgovor sa selektorom, ali nadam se, pošto je i on legendarni trener, da ću pokupiti neke trikove, gde će mi pokazati nešto novo, tako da sve ovo gledam kao školu koju treba da prođem da bih napredovao.“

Smailagić je pravo osveženje u srpskoj košarci, u ABA ligi prosečno beleži 10,5 poena i 6,1 skokova, uz 15 indeksnih poena prosečno, dok je u Evrokupu na sličnih 10,6 poena i 5,8 skokova.
Impresivno za 21-godišnjaka, u kojem je Srbija, kao i Partizan, dobila košarkaša za budućnost i kojeg ćemo na delu, u dresu reprezentacije, videti već u četvrtak kada Orlovi dočekuje Letoniju.
Tri meseca u Srbiji – više nego tri godine u Americi
Iz NBA u Partizan – Smailagić šesto pojačanje crno-belih!
„Ko je lud da na njih ne računa?“: Pešić otkrio šta će biti sa Kalinićem i Lučićem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala